VS hekelen behandeling van dissident

WASHINGTON, 4 JULI. De Verenigde Staten hebben gisteren bij de Chinese regering een protest ingediend over de Chinese behandeling van de Chinees-Amerikaanse dissident Harry Wu. Wu is spoorloos sinds hij op 19 juni vanuit Kazachstan in China arriveerde met een Amerikaans paspoort en in het bezit van een visum. De Chinese regering deelde vrijdag mee dat Wu in het plaatsje Horgas, bij de grens met Kazachstan, werd vastgehouden. Een Amerikaanse diplomaat kreeg van lokale functionarissen te horen dat men niet op de hoogte was van Wu's verblijfplaats. De Amerikaanse regering heeft de Chinese zaakgelastigde meegedeeld dat de situatie “absoluut onacceptabel” is. Wu (58) emigreerde in 1979 naar de Verenigde Staten na een negentienjarig verblijf in Chinese gevangenissen. Vorig jaar bezocht hij China om berichten na te gaan over het gebruik van organen van geëxecuteerde gevangenen voor transplantaties. (Reuter, AP)