Stoitsjkov

Hristo Stoitsjkov, die in 1994 de Gouden Bal won, werd gisteren met veel enthousiasme ontvangen in Parma. Een paar duizend supporters waren uitgelopen om hem te zien, en de club ving in 24 uur ongeveer één miljoen gulden aan nieuwe seizoenkaarten.

Hij wilde gisteren niet ingaan op zijn ruzie met Barcelona-trainer Johan Cruijff. In een brief aan het Spaanse sportblad El Mundo deportivo heeft Stoitsjkov geschreven dat Cruijff hem heeft weggepest. “Hij is jaloers,” schreef Stoitsjkov. “Ik heb bij Barcelona alles gewonnen, en hij maar weinig.” Volgens hem heeft Cruijff gezegd dat hij hem niet meer zou opstellen. Cruijff, die als speler één keer kampioen is geworden met Barcelona tegen vier keer voor Stoitsjkov, heeft eerder gezegd dat Stoitsjkov een onhandelbare speler is.

Op papier won de Bulgaar meer dan de Nederlander in Barcelona. Cruijff vertrok in 1973 van Ajax naar Spanje en behaalde in zijn eerste seizoen bij Barcelona het kampioenschap, met Rinus Michels als trainer. Daarbij bleef het. Stoitjskov behaalde vier titels en de Europa Cup voor landskampioenen.

Van voorzitter Nunez had Stoitsjkov na de smeekbede van de socios, de Barcelona-aanhangers, wel mogen blijven bij Barcelona, maar Cruijff wilde van de onruststoker af. “Het is duidelijk dat hij niet met me verder wilde. Hij vertelde me dat, als ik zou blijven, ik niet zou spelen.” Volgens Cruijff was de voetballer als een tijdbom in de kleedkamer.

De Barcelona-aanhang kon altijd rekenen op zijn inzet. De Bulgaar tegen de fans: “Parma is net zo'n grote club als Barcelona. Ik ben blij dat ik voor ze heb getekend, hoewel duidelijk is dat ik graag was gebleven.”