'Spelen 2000 op vervuilde terreinen'

SYDNEY, 4 JULI. De Olympische Spelen van het jaar 2000 in Sydney worden op vervuilde grond gehouden. Bij de presentatie van Sydney als kandidaat is dit aspect “onder het vloerkleed geschoven”. Dat zegt dr. Kate Short die verantwoordelijk was voor het opstellen van de milieuplannen bij de olympische kandidatuur. Volgens Short is het gepresenteerde plan om de olympische locatie om te bouwen van een verontreinigd militair en industrieel terrein naar een groen milieu-paradijs pure fantasie.

Sydney presenteerde zich als de 'Groene Spelen', maar moet daar volgens Short een veel hoger bedrag in investeren dan de organisatie tot nu toe heeft begroot. “Ik geloof dat de organisatie niet helemaal begrijpt wat vergiftigde grond is en wat het betekent om zulke grond schoon te maken.”

Greenpeace-woordvoerder Michael Bland ziet het minder somber in dan Short. Hij denkt dat tegen het jaar 2000 de grond waar het sport-evenement op zal plaatsvinden schoon is. “Maar het gebied daaromheen zal tijdens de Spelen nog steeds vervuild zijn”, aldus Bland.

Premier Bob Carr van de deelstaat Nieuw Zuid-Wales beloofde vandaag dat alle vervuilde grond waarop de sportlocaties en het olympisch dorp zullen verrijzen, zo snel mogelijk wordt schoongemaakt. (AP)