Schultz treedt met kwartfinaleplaats in voetsporen Stove

LONDEN, 4 JULI. Zonder coach, maar omringd door de warmte van de flamboyante Amerikaanse tennisfamilie Jensen, haar vader en haar echtgenoot, boekte Brenda Schultz gistermiddag haar grootste succes in dertig grand-slamtoernooien. Ze bereikte voor het eerst in haar carriere de kwartfinale. Ze versloeg op indrukwekkend eenvoudige wijze de Indonesische Yayuk Basuki met 6-3 en 6-1. Schultz werd de eerste Nederlandse bij de laatste acht op Wimbledon sinds Betty Stove in 1977 de finale bereikte (die ze verloor van Virginia Wade).

In de kwartfinale moest Schultz vanmiddag vanaf drie uur uitkomen tegen de Spaanse Arantxa Sanchez-Vicario, de nummer twee van de wereld. De speurtocht naar haar verdwenen dubbelpartner Murphy Jensen, zal haar een onrustige nacht hebben bezorgd.

De grootste verrassing tot nu toe, Petra Kamstra die als qualifier de vierde ronde bereikte, bezweek onder de pressie van de Spaanse titelhoudster Conchita Martinez. Ze bood moedig tegenstand, wist de eerste vier setpunten weg te werken en veroorzaakte regelmatig een zuur gezicht bij Martinez. Maar ze verloor met 6-2 en 6-3.

De Amerikaan Jeff Tarango, die zaterdag woedend van de baan liep en een Franse scheidsrechter beschuldigde van corruptie, kreeg gisteren voor zijn gedrag op de baan een boete opgelegd van 28.000 gulden, een record op Wimbledon. Zijn beschuldigingen aan het adres van Bruno Rebeuh, die gisteren op het centre court de partij van Sampras leidde, worden nog onderzocht. Hij zal vrijwel zeker veroordeeld worden voor 'provocerend gedrag' door de organisatie van de grand-slamtoernooien. Mogelijk met een schorsing voor een of meer van de grands-slams, maximaal voor drie jaar, en een boete van maximaal 150.000 gulden. De ATP-tour, die de overige toernooien organiseert, kan hem voor maximaal een jaar schorsen wegens het bezoedelen van de goede naam van de sport.

Er moest een derde Wimbledon-kampioen aan de pas komen om de opmars van de 2.04 meter lange Belg Dick Norman te stuiten. Hij had, als lucky loser uit het kwalificatietoernooi, Pat Cash en Stefan Edberg uitgeschakeld. Boris Becker liet zich niet verassen: 7-6, 6-3 en 6-4. Pete Sampras maakte een einde aan het succes van de import-Brit Greg Rusedski (6-4, 6-3 en 7-5). De indeling van de kwartfinales, morgen, is als volgt: Agassi - Eltingh, Becker - Pioline, Ivanisevic - Kafelnikov en Sampras - Matsuoka.