'Reisbureau moet sekstoerisme helpen bestrijden'

DEN HAAG, 4 JULI. De toeristenindustrie moet reizigers beter waarschuwen tegen kinderprostitutie in het buitenland. Net als in Duitsland zouden reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen aan hotels in het buitenland de voorwaarde moeten stellen dat seks met minderjarigen daar niet plaatsvindt.

Dat zei staatssecretaris Schmitz (justitie) gisteren bij de presentatie van een rapport van de kinderhulporganisatie ChildRight Worldwide, een inventarisatie van de seksuele exploitatie van jongeren. Elk jaar, aldus het rapport 'Het kind van de rekening', worden in de wereld ruim tien miljoen kinderen door volwassenen misbruikt, in een deel van de gevallen onder dwang. Alleen al in Azië zouden een miljoen kinderen in de prostitutie werken.

Schmitz, die de inhoud van het rapport “walgelijk en schrikbarend” noemde, wil dat de toeristenindustrie reizigers vooraf op de hoogte stellen van de gevaren van kinderprostitutie, met name voor de gezondheidsrisico's.

Tegelijk met het rapport werd een petitie aangeboden die is ondertekend door ruim 10.000 mensen. Daarin dringt ChildRight Worldwide aan op een wetswijziging die het mogelijk maakt dat Nederlanders die zich in het buitenland aan kinderen vergrijpen, in eigen land te vervolgen. Deze zogenoemde sekstoeristen bezoeken landen in Zuidoost-Azië (met name Thailand, Sri Lanka en de Filippijnen), Latijns-Amerika (vooral Brazilië) en sinds enige tijd ook Oost-Europa met als doel seks te hebben met minderjarigen.

De organisatie pleit er verder voor dat de Nederlandse justitie afspraken maakt met de justitiële autoriteiten in het land waar de zedenmisdrijven plaatshebben. “Alleen dan is het mogelijk over te gaan tot opsporing en vervolging”, aldus prof. J. Doek van de ChildRight Worldwide. Met de huidige Nederlandse wetgeving levert dat problemen op omdat bijvoorbeeld een 13-jarig slachtoffer van een zedenmisdrijf zelf in Nederland aangifte moet doen. Ook zou deze bij de rechtszaak aanwezig moeten zijn om te getuigen. Al is de kans daarop gering, dat het niet onmogelijk is bleek onlangs in Zweden waar een man tot enkele maanden gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het misbruiken van een Thaise jongen.

Een ander probleem met de aanpak van kinderprostitutie is dat het gepleegde delict ook in het betrokken land strafbaar moet zijn, wil Justitie stappen kunnen ondernemen. Dat is in een aantal van de landen niet het geval, omdat het niet als misdrijf wordt erkend, met name in Oost-Europa. In een aantal landen, waaronder Zweden, Noorwegen en Australië, is het misbruiken van een minderjarig kind in het buitenland, strafbaar. ChildRight Worldwide wil dat dat ook in Nederland strafbaar wordt.

Minister Sorgdrager en de Tweede Kamer zetten onlangs hun vraagtekens bij de uitvoering van zo'n wet. Zo zijn bewijzen in een internationale zaak moeilijk te leveren.