Reden instorten brug nog onduidelijk

ROTTERDAM, 4 JULI. Het is nog onduidelijk hoe een loopbrug bij het Nederlands Artchitectuurinstituut (NAi) afgelopen weekeinde heeft kunnen instorten onder het gewicht van ongeveer honderd mensen die voor toegangskaartjes in de rij stonden. Dat heeft het NAi gisteren in een persbericht laten weten. Van de constructie schoten twee van de vier trekstangen los, waardoor het gevaarte 42 centimeter naar beneden zakte. Een voorlopig onderzoek heeft aangetoond dat de brug niet overbelast was, en evenmin is het doorbuigen het gevolg van een gebrek in het ontwerp van de brug, aldus het persbericht. Volgens de berekeningen had de brug een belastbaarheid van 250 kilo per vierkante meter, wat onder de gegeven omstandigheden ruimschoots voldoende was. Tot nader order zullen bezoekers van het NAi van de achteringang van het instituut gebruik moeten maken.