Ramp Seoul: geen hoop meer op overlevenden

SEOUL, 4 JULI. In de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoul hebben reddingswerkers de hoop opgegeven nog overlevenden te vinden in de ruïne van het donderdag ingestorte Sampoong warenhuis. Het dodental staat momenteel op 110 maar zal zeker stijgen omdat 384 mensen nog worden vermist. Negenhonderd mensen raakten gewond, van wie 200 in kritieke toestand verkeren.

Zondag werd voor het laatst een slachtoffer levend uit het puin gered. De 22-jarige vrouw overleed echter enige uren later aan haar verwondingen.

In een laatste poging nog levenden te vinden in de kelders van het gebouw zijn reddingswerkers vandaag begonnen met zwaar materieel het puin te ruimen. Tot nu toe gebruikte men geen bulldozers of hijskranen uit angst opgesloten slachtoffers te vermorzelen.

Afgelopen nacht heeft de politie een gemeente-ambtenaar gearresteerd op verdenking van het negeren van illegale veranderingen in de bouwplannen van het warenhuis. Uit voorlopige berichten blijkt dat aan het gebouw een vijfde verdieping met zwembad is toegevoegd zonder versterking van het fundament. Later is op het dak een watertank van 85 ton geplaatst, eveneens zonder versterking.

Op zaterdag arresteerde de politie vier directieleden van het warenhuis, onder wie de directeur en zijn zoon, op verdenking van het veronachtzamen van de veiligheidssituatie. Volgens berichten in de media heeft de overheid hangende het onderzoek 21 ambtenaren verboden het land te verlaten, omdat mogelijk sprake is geweest van corruptie. (Reuter,AP)