Open TBC in huis van bewaring ontdekt

ROERMOND, 4 JULI. Bij een gedetineerde in het huis van bewaring in Roermond is vorige week open tuberculose geconstateerd. Dat heeft de directeur van de penitentiaire inrichting, L. Hoeben, vanochtend bevestigd.

Zeventig mensen, gedetineerden en personeelsleden worden medisch onderzocht om te zien of zij zijn besmet. De besmetting werd geconstateerd bij een gedetineerde op een zogeheten 'meermanscel'. De betrokkene is overgeplaatst naar een ziekenhuis en zijn cel is gereinigd.

Volgens Hoeben worden alle gedetineerden bij aankomst onderzocht op tuberculose. “Omdat ze vaak aan het eind van de dag komen vindt meestal daags na hun aankomst een onderzoek plaats.” Er wordt een mantoux-prik gegeven en een longfoto gemaakt. Bij twijfel, aldus de directeur, wordt een kweekje genomen. “In dit geval hebben we meteen nadat we de longfoto's hadden gekregen de man overgeplaats en niet gewacht op de kweek.” Er zat echter een weekeinde tussen onderzoek en uitslag, zodat de ziekte pas na vijf dagen aan het licht kwam.

De penitentiaire inrichting te Roermond telt twee meermanscellen. Op een dergelijke cel kunnen vier gedetineerden worden geplaatst. Mensen kunnen, volgens Hoeben, op vrijwillige basis in een meermanscel worden ondergebracht, danwel daartoe worden gedwongen. “De cel waar de besmetting is geconstateerd is van onder tot boven gereinigd”, aldus de directeur.

In een memo aan alle gedetineerden stelt Hoeben dat er “geen reden is voor paniek of ernstige onrust”. Volgens hem kunnen slechts mensen besmet raken die rechtstreeks contact hebben gehad met de gedetineerde “via de luchtwegen”. Of er mensen zijn besmet zal pas over acht of negen weken blijken, aldus de directeur.

In samenwerking met de GG en GD, worden “volgens bestaande medische protocollen” alle mensen onderzocht die daarvoor in aanmerking komen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van justitie.