NS willen zich niet beperken tot rompnet

ROTTERDAM, 4 JULI. De Nederlandse Spoorwegen willen zich niet terugtrekken op een rompnet van rendabele lijnen. Dit zegt de voorzitter van de raad van bestuur van de NS, R. den Besten, vandaag in deze krant.

“De vraag is ook of NS op de langere termijn bij zo'n rompnet gebaat zou zijn”, zegt Den Besten. “Wij denken van niet. Van ons bedrijf wordt verwacht dat we een integraal pakket bieden, daar gaan de mensen vanuit. Dus als ik zeg: wij gaan voor groei, dan meen ik dat ook.”

Vorige week kwamen de NS en het ministerie van verkeer en waterstaat tot overeenstemming over de verzelfstandiging van de spoorwegen. Over vijf jaar moet het bedrijf op eigen benen staan, maar intussen daalt het aantal treinreizigers gestaag. Die trend kan volgens de NS worden omgebogen door met een nieuw, sneller en luxer produkt een ander soort klanten te werven. Zelf vinden de spoorwegen de totstandkoming van dit treinvervoer-nieuwe-stijl een teken dat de verzelfstandiging nu al vruchten afwerpt, maar in het land neemt de onrust over de toekomst van onrendabele lijnen toe.

“Wij zijn een grote onderneming, zo'n bedrijf gaat niet opeens een geheel andere koers varen”, verklaart Den Besten. “Zelf vinden wij dat we al heel wat kunnen laten zien. Sinds we zijn gaan reorganiseren, zijn de kosten gedaald. Onder meer daardoor hoefde de prijs van de kaartjes dit jaar voor het eerst bijna niet omhoog. De rijksbijdrage is verminderd. En overal om je heen zie je innovatie en creativiteit in de bedrijfsvoering.”

Den Besten kondigt aan dat de NS zich binnenkort met een 'agressieve marketingcampagne' zullen richten op het vrijetijdsvervoer, en in het bijzonder op ouderen.