Noorse ambassadeur uit Iran weg om Rushdie

OSLO, 4 JULI. Noorwegen trekt zijn ambassadeur in Iran permanent terug omdat Teheran blijft weigeren zichzelf te distantiëren van het doodvonnis tegen de Britse schrijver Salman Rushdie. De Noorse ambassadeur in Teheran, die al in januari voor overleg werd teruggeroepen, gaat binnenkort naar Teheran om de Iraanse autoriteiten van zijn permanente terugtrekking op de hoogte te stellen.

Noorwegen zal zich daarnaast onthouden van maatregelen om de onderlinge handel te bevorderen. Het zal zich verzetten tegen nieuwe leningen van de Wereldbank aan Iran en tegen Iraans lidmaatschap van de Aziatische Ontwikkelingsbank. “We hopen dat de Noordse landen en de Europese Unie ons voorbeeld zullen volgen”, aldus een woordvoerder van het Noorse ministerie van buitenlandse zaken. “Wij zouden graag een sterkere internationale oppositie zien tegen de fatwa (het decreet-doodvonnis) tegen Rushdie”. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag zei echter desgevraagd dat Nederland het Noorse voorbeeld niet zal volgen.

De Iraanse ambassadeur in Oslo schreef de Noorse regering het afgelopen najaar een brief waarin hij namens Teheran afstand nam van het doodvonnis tegen Rushdie. Maar de Iraanse regering ging die stap veel te ver, en de ambassadeur werd hals over kop teruggeroepen. Daarop trok Oslo in januari zijn ambassadeur voor consultatie terug.

Sindsdien hebben verscheidene Iraanse afgezanten in Scandinavië de verzekering gegeven dat de Iraanse regering geen mensen zou sturen om Rushdie te vermoorden. Maar op een verzoek van de Europese Unie dat schriftelijk te bevestigen heeft Iran vorige maand negatief gereageerd. De EU-landen hopen de dialoog met Iran voort te zetten, aldus de woordvoerder in Den Haag. (Reuter, AP, AFP))