Nieuw offensief Milanese jusititie tegen Berlusconi

ROME, 4 JULI. Berlusconi's toekomst als politicus en als ondernemer staat deze week op het spel in een offensief van de Milanese justitie op drie verschillende fronten.

Vanmorgen om negen uur is een zitting begonnen tegen Berlusconi zelf, zijn broer Paolo en een twintigtal andere topmensen van zijn Fininvestgroep. Zij worden verdacht van medeplichtigheid aan corruptie. De zaak betreft de omkoping van belastinginspecteurs, om een grondige controle van de boeken te voorkomen. Tussen 1989 en 1992 zou ongeveer 350.000 gulden aan steekpenningen zijn betaald aan leden van de Guardia di Finanza, een soort fiscale recherche. Op de zitting moet een rechter bepalen of het bewijsmateriaal belastend genoeg is om een proces tegen de voormalig premier te beginnen.

Silvio Berlusconi was niet aanwezig bij deze zitting, die zich afspeelt achter gesloten deuren. Zijn advocaten hebben om uitstel tot september of oktober gevraagd, omdat de openbare aanklagers volgens hen op een laat tijdstip nieuwe documenten hebben aangedragen. Zij claimen meer tijd nodig te hebben om die te bestuderen.

Gisteren is een vergelijkbare zitting begonnen waarop een rechter moet bepalen of het verzamelde bewijsmateriaal tegen Marcello Dell'Utri, Berlusconi's grote organisator, belastend genoeg is voor een proces. Dell'Utri, tot voor kort president van het reclamebureau Publitalia, wordt verdacht van het creëren van zwart-geldfondsen, die onder andere zouden zijn gebruikt om smeergeld te betalen.

Vrijdag komt een civiele rechtbank in Milaan bijeen om het verzoek te bespreken van het Milanese openbaar ministerie om Publitalia onder curatele te stellen. Zo'n ingrijpende maatregel is nog niet eerder genomen in de smeergeldonderzoeken. Hiermee zou de door de justitie benoemde curator toegang krijgen tot alle geheimen van Publitalia en daarmee ook van de Fininvestgroep. Publitalia vormt het hart van Fininvest.

Dell'Utri en de rest van de raad van bestuur van Publitalia zijn vorige maand afgetreden om deze curatele te voorkomen, maar de smeergeldgroep op het Milanese Paleis van Justitie blijft bij haar verzoek. Gisteren heeft zij een dik dossier ingediend waaruit moet blijken dat Publitalia op grote schaal rekeningen heeft vervalst en daarmee zwart-geldfondsen heeft geschapen. Gezien de wisseling van de wacht bij Publitalia, dat nu wordt geleid door een hoogleraar, wordt niet verwacht dat het bedrijf onder curatele wordt gesteld. Wel zijn minder vergaande maatregelen mogelijk.

In het dossier tegen Dell'Utri en ongeveer 35 andere verdachten schat het openbaar ministerie dat Publitalia met valse rekeningen zwart-geldfondsen voor ongeveer veertig miljard lire heeft geschapen.

    • Marc Leijendekker