Nieuw conflict VS-Japan dreigt na klacht Kodak

WASHINGTON, 4 JULI. De Verenigde Staten stellen een onderzoek in naar beschuldigingen van het fotobedrijf Eastman Kodak dat de Japanse regering samenspant met concurrent Fuji om de binnenlandse markt af te schermen.

Washington besloot gisteren een verzoek dat Kodak een maand geleden deed in te willigen. Volgens handelsgezant Mickey Kantor, onderhandelaar in het vorige week op het nippertje bijgelegde autoconflict met Japan, moeten Amerikaanse fabrikanten van fotomateriaal “eerlijk” kunnen concurreren op de Japanse markt. Kantor zei te hopen op een constructieve samenwerking met Japan om ervoor te zorgen dat de Japanse markt opengaat voor Amerikaans foto- en filmmateriaal. Volgens Kodak heeft Fuji de Amerikaanse concurrent met medewerking van de regering in Tokio consequent van de thuismarkt geweerd. Distributeurs en winkeliers zouden onder andere via prijsafspraken sterk onder druk worden gezet om geen buitenlandse produkten aan te bieden.

Investeringen in de orde van grootte van 750 miljoen dollar mochten niet baten. Kodak moet zich in Japan tevreden stellen met een aandeel van 7 procent op de markt voor kleurenfilmpjes, terwijl dat wereldwijd op gemiddeld 40 procent ligt. Fuji heeft een marktaandeel van 75 procent. Het Amerikaanse concern schat de schade op 5,6 miljard dollar (8,7 miljard gulden).

Volgens sectie 301 van de Amerikaanse handelswet is er een jaar de tijd voor het onderzoek naar de beschuldigingen van Kodak en onderhandelingen met Japan om de markt voor film- en fotomateriaal te openen. Als geen akkoord wordt bereikt kan Washington handelssancties opleggen.

Fuji betreurt het onderzoek en beticht de VS ervan daarmee de geloofwaardigheid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te ondermijnen. Kodak krijgt het verwijt uit eigenbelang de feiten te verdraaien. Topman George Fisher van het Amerikaanse concern zei uit te zijn op een oplossing en niet op vergelding. De Japanse handelsminister, Hashimoto, verwierp de Amerikaanse beschuldigingen. Hij zei dat Japan niet wil onderhandelen onder de dreiging van sancties op basis van sectie 301.

Volgens directeur Walter Stork van Afga-Gevaert in Japan valt niet te ontkennen dat de hoge tariefmuren die tot 1971 golden, en het verbod op buitenlandse investeringen in de fotografische sector dat tot 1976 van kracht was, de Japanse industrie een voorsprong bezorgden die nog steeds opgeld doet. Volgens hem staat het distributiesysteem in Japan door de opmars van supermarkten echter zodanig op de helling dat het onderzoek wellicht achterhaald is. (Reuter, AFP, AP, ANP)