LUIE ZOMERSTOOF

Zodra de zon zich liet voelen en het seizoen voor peultjes, doperwtjes en krieltjes aanbrak, maakte mijn moeder heel vaak een Frans stoofschoteltje van deze groenten. De smaak ervan roept bij mij onmiddellijk de herinnering op aan zomerse dagen in de tuin, dommelen op het gras met de geur van rozen en lavendel in je neus en het gezoem van hardwerkende bijen op de achtergrond. Een heel plezierige manier om van de zon te genieten. Mijn moeder dacht daar ook zo over want zodra het mooi weer was - en dat was het naar haar maatstaven nooit voldoende in dit land - klapte ze als eerste haar zonnestoel uit en zei met een lachje: “Il faut en profiter”. Vandaar haar voorkeur voor zomerse stoofschoteltjes die zonder gevaar van aanbranden zachtjes hun gang gingen in de onderste oven van haar AGA-fornuis.

Voor 4 personen:

1 kilo tuinbonen, (dubbel) gedopt

350 gram peultjes, afgehaald

300 gram kerstomaatjes, kroontjes verwijderd

4 sjalotjes, gepeld en gehalveerd

350 gram krieltjes

100 gram boter

zout

4 eetlepels bouillon (of water)

Verwarm de oven voor op 170 ß8C en verwarm tegelijkertijd een vuurvaste schaal met een deksel mee in de oven en laat de boter erin smelten. Doe vervolgens groenten en krieltjes in de schaal, voeg de bouillon en zout naar wens toe, doe het deksel op de schaal en zet hem in de oven. Stoof de groenten 5-6 kwartier, of tot alles heerlijk gaar en geurig is. Wie wil, kan er ook nog wat versgedopte groene erwtjes of sugarsnaps toevoegen aan deze luie zomerstoof.

    • Florine Boucher