Israelische leiders hopen PLO te paaien in overleg autonomie

JERUZALEM, 4 JULI. Israelische leiders hebben gisteren verzoenende verklaringen afgelegd om de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) ertoe te bewegen in te stemmen met een vergelijk over de tweede fase van het autonomie-akkoord.

Minister van buitenlandse zaken Shimon Peres zei dat Israel van plan is uiteindelijk bijna alle steden en de meeste dorpen op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen. Premier Rabin bevestigde dat het leger de meeste van de circa 450 dorpen wil verlaten, en onderstreepte dat Israel slechts “vrijheid van handelen” wil in ontruimde gebieden. “Het probleem is niet een permanente aanwezigheid”, zei hij.

Israel en de PLO zijn het oneens over de omvang van de Israelische terugtrekking, die Palestijnse verkiezingen moet mogelijk maken. Israel wil in eerste instantie vier Palestijnse steden ontruimen. Maar volgens de Palestijnse krant An-Nahar is met name het Israelische aandringen op de alleenverantwoordelijkheid voor veiligheid voor de PLO onaanvaardbaar. De twee partijen praten vanmiddag in Gaza verder. (Reuter, AP)