'Het leger trekt zich terug en de terroristen komen'

KFAR-SABA, 4 JULI. Met een massa-demonstratie in het centrum van de stad Kfar-Saba is gisteravond de straatcampagne van de nationalistische oppositie begonnen tegen het voornemen van de Israelische regering om Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen. Een helikopter tekende voor de meer dan twintigduizend demonstranten met zijn felle lampen in de lucht de grens die het Israelische Kfar-Saba opnieuw van de Palestijnse stad Kalkiliya zal scheiden. “Slechts twee minuten van hier trekken de terroristen van Yasser Arafat Kalkiliya binnen”, bulderde Likud-leider Binyamin Netanyahu door de luidsprekers.

De meeste demonstranten droegen keppeltjes en haardoeken, een teken van vroomheid, en kwam uit de nabij Kfar-Saba gelegen joodse nederzettingen in bezet gebied. Maar op het grasveld zaten ook een paar druzen-vrouwen uit Daliat Hacarmel, een dorp nabij Haifa, die eigenlijk niet wisten wat ze gisteravond in Kfar Saba deden. “We willen niet dat onze zonen die in het Israelische leger dienen tegen de Palestijnen in Nablus vechten”, zeiden ze. Dat dit ook precies de politiek van de Israelische regering is, was deze vrouwen kennelijk ontgaan.

Maar hun aanvoerder, Ezer Kara, wist het wel. “Ik heb in de Israelische grenspolitie gediend. Ik weet precies wat er hier in 1951, daarvoor en daarna gebeurde, toen Kalkiliya nog een Jordaanse grensstad van Kfar-Saba was. Terroristen kwamen over de grens en vermoordden de joden. Ik weet het heel goed, want ik heb hier tegen ze gevochten. Om te voorkomen dat er weer zo'n situatie ontstaat, en Kfar-Saba weer door de Palestijnen wordt geterroriseerd ben ik met die vrouwen daar op het grasveld naar deze demonstratie gekomen.”

Ritna, een in een bloemetjesjurk gestoken druzisch meisje met een gouden Davidster op haar borst, zei politieke ambities in Likud te hebben.

Met grote advertenties onder het motto 'het leger trekt zich terug en de terroristen komen binnen' was in de Israelische bladen bekendheid gegeven aan de demonstratie. De politie was met een waterkanon, paarden, overvalwagens en motoren op volle kracht aanwezig om deze krachtmeting tegen de regering onder controle te houden.

Netanyahu en de andere sprekers voorspelden de bewoners van Kfar-Saba een eindeloos bloedbad als de regering Rabin niet ten val zou worden gebracht voordat het onvermijdelijke is gebeurd en Arafat in Kalkiliya regeert. “De terroristen zullen uit Kalkiliya naar Kfar-Saba komen om jullie te vermoorden”, riep Netanyahu. “Rabin en Peres vertrouwen erop dat Yasser Arafat jullie zal beschermen. Geloven jullie dat???” Boezzz, boezzzz zoemde de massa verontwaardigd. “Rabin en Peres gaan achteruit, ze verkwanselen het zionisme. Maar wij niet. Wij gaan vooruit. Er zal geen Palestijnse staat komen. Rabin vraagt het volk naar zijn oordeel. We zullen naar alle pleinen gaan om massaal tegen deze regering te demonstreren, ook naar het grote plein in Tel Aviv. We hebben de kracht om Israel te beschermen.”

Zvulon Hammer, de leider van de Nationale Religieuze Partij (NRP) die na Netanyahu het woord kreeg, zei te geloven dat “Tsahal, het leger, geen steun aan de regeringspolitiek zal geven”. Net geen oproep tot ongehoorzaamheid van het leger aan het civiele gezag, maar toch een uitspraak die tornt aan de consensus om het leger buiten de politiek te houden. “Er zal hier veel bloed vloeien”, vervolgde hij. “Zeg nooit dat jullie niet zijn gewaarschuwd. Jullie zijn gewaarschuwd.”

Een spandoek op het grote plein voor het gloednieuwe winkelcentrum in Kfar-Saba drukte met een referentie aan de holocaust-treinen naar Auschwitz de angstgevoelens heel treffend uit: “Joden, spring uit de doodstrein!”

In een café sprak een inwoner van Kfar-Saba ook zijn twijfel uit over de juistheid van de regeringspolitiek. “Een jaar of vijf zullen we rust kennen. Daarna is het afgelopen. Ik zie het hele vredesproces als het begin van het einde van Israel. Naar de demonstratie ga ik niet omdat ik de politici voor geen cent vertrouw. Ik drink hier met mijn vrouw en kinderen wat om me te ontspannen.”

    • Salomon Bouman