Genoegdoening in Tour voor Jalabert jaar na zware val

VITRÉ, 4 JULI. Precies een jaar na zijn vreselijke ongeluk in Armentières heeft Laurent Jalabert zijn sportieve revanche gekregen in de Tour de France. De 26-jarige Fransman nam gisteren de gele trui over van zijn landgenoot Jacky Durand, die in de tussensprints veel bonificatie-seconden verloor van Jalabert en in de slotfase ook nog in de tweede groep terecht kwam.

In Armentières kwam Jalabert zwaar ten val, nadat de meespurtende Belg Wilfried Nelissen tegen een onoplettende politieagent was gereden. Jalabert had onder meer een hersenschudding, een verzakt gehemelte, een gebroken bovenkaak, een gebroken neus en vier kapotte tanden. De artsen voorspelden een herstelperiode van minimaal een half jaar, maar drie maanden na de valpartij won Jalabert al weer een etappe in de Ronde van Catalonië. Afgelopen winter bouwde hij verder aan zijn conditie.

Voor Jalabert verloopt 1995 in sportief opzicht voortreffelijk. De coureur van de Spaanse Once-ploeg won eerder dit seizoen onder meer Parijs-Nice, Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl. In de Tour heeft hij zijn zinnen gezet op de groene trui, het tricot van de leider in het puntenklassement. Jalabert is voor de beste ronderenners een gevaarlijke outsider, maar geen echte bedreiging. Daarvoor schiet hij in het hooggebergte waarschijnlijk iets tekort.

De ritzege in de tweede etappe tussen Perros Guirec en Vitré ging gisteren naar Mario Cipollini. De Italiaanse playboy versloeg in de eindsprint zijn landgenoot Lombardi en de Oezbeek Abdoesjaparov. De kopman van Jan Raas kreeg de groene trui als troostprijs. De Fransman François Simon behoudt de bolletjestrui.