Geen motels Van der Valk in ex-DDR

KEULEN, 4 JULI. De contracten voor de bouw van zes motels in de voormalige DDR, die het Van der Valk-concern vlak voor de Duitse hereniging heeft getekend met regeringsfunctionarissen, zijn ongeldig. Dat heeft de rechtbank in Keulen maandag bepaald. Volgens de rechter heeft Van der Valk het algemeen belang en het belang van het ministerie van verkeer geminacht. Bovendien gelden voor de vestiging van wegrestaurants na de hereniging andere voorschriften. Daarvoor zijn nieuwe vergunningen noodzakelijk, meent de rechter. De rechtbank bekrachtigde daarmee het besluit van de toenmalige minister van verkeer, Günther Krause. Deze verklaarde de overeenkomst in juli 1991 nietig. De Duitse rekenkamer bepaalde later dat het contract wel rechtsgeldig was en dat het ministerie er goed aan zou doen de onderhandelingen te heropenen. Het departement gaf daaraan gehoor, maar op een manier die Van der Valk niet aanvaardbaar achtte. Het ministerie wilde dat de Nederlandse motelketen in zee zou gaan met GFN, het Duitse monopoliebedrijf dat alle motels en benzinestations langs de autowegen beheert. Van der Valk voelde daar niets voor. (DPA, ANP)