Franse minister van defensie: 'Reactiemacht Bosnië forceert toegang enclaves'

PARIJS/SARAJEVO, 4 JULI. De Franse minister van defensie, Charles Millon, heeft gisteren gezegd te verwachten dat de snelle reactiemacht (RRF) in Bosnië een toegangsweg zal forceren naar de moslim-enclaves in Oost-Bosnië als er geen nieuw vredesoverleg komt.

“Ik hoop dat de onderhandelaar van de VN de strijdende partijen tot rede kan brengen [en zo niet, dan] lijkt het me voor de hand liggen dat de internationale gemeenschap zal interveniëren met de middelen die zij heeft opgebouwd om deze gebieden te ontsluiten”, aldus Millon die sprak op de Franse lanceerbasis voor kernraketten, op het plateau van Albion in het zuiden van Frankrijk.

De Bosnische premier, Haris Silajdzic, heeft vanochtend in Parijs ontkend dat zijn regering de opstelling van de RRF hindert. De Franse chef-staf, admiraal Jacques Lanxade, had de moslim-Kroatische federatie, die eenderde van het Bosnische grondgebied controleert, er gisteren van beschuldigd de legering te blokkeren van een Frans RRF-contingent in Kiseljak, in Kroatisch gebied ten westen van Sarajevo. Het Britse contingent van de RRF zou van de molsim-Kroatische federatie dertig dagen hebben gekregen hebben om zich uit Kroatische gebieden in Bosnië terug te trekken. Lanxade suggereerde dat de tegenwerking is geïnspireerd door de Kroatische regering in Zagreb die grote invloed zou hebben op de Kroaten in de Bosnische federatie.

De RRF omvat nu een Brits/Nederlands contingent van 2.000 man (Task Force Alpha) en een Frans contingent (Task Force Bravo), eveneens van 2.000 man. Zij worden later aangevuld met een Britse eenheid van meer dan 5.000 soldaten. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben vorige maand besloten tot de oprichting van de RRF, die is uitgerust met zwaardere wapens dan de huidige VN-macht in Bosnië. Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over de precieze taak van de RRF, die half juli operationeel moet zijn. Een VN-woordvoerder in Sarajevo zei gisteren nog steeds te wachten op instructies vanuit New York voor inzet van de RRF.

Franse troepen op de berg Igman bij Sarajevo hebben vannacht opnieuw met zware wapens Servisch vuur op een VN-konvooi beantwoord. Bij de Servische beschieting van het konvooi, dat over de enige toegangsweg met 62 ton bloem op weg was naar Sarajevo, raakten twee Franse VN-soldaten gewond. De Franse schoten daarop terug met 120 mm-mortieren, waarmee zij sinds kort zijn uitgerust, en met rookgranaten om de Serviërs het zicht op de route te ontnemen. “We proberen de confrontatie niet te laten escaleren”, zei een Franse VN-woordvoerder in Sarajevo. “We schieten alleen als we worden beschoten, maar we zullen wel elke beschieting beantwoorden.” (AFP, Reuter)