Ellen van Langen tevreden over zesde plaats bij rentree

ROTTERDAM, 4 JULI. Olympisch kampioene Ellen van Langen eindigde gisteravond in Parijs op een voor haar ongewone lage zesde plaats op de 800 meter, maar toch bleek ze achteraf tevreden. Het was haar eerste wedstrijd in het buitenseizoen. Door een peesblessure in de rechtervoet had Van Langen voor eerdere races, zoals die in Kerkrade en Hengelo, moeten afzeggen. Ze traint pas twee weken voluit. Daardoor was haar tijd van 1.59,89 zeer behoorlijk. “Ik ben blij dat ik goed kon blijven meelopen.”

Van Langen, in zwart tenue met nummer 217, nam tegen haar natuur in een afwachtende houding aan. Ze bleef aan de staart van de groep loopsters hangen. Na afloop zei ze het tussen de 400 en 600 meter moeilijk te hebben gehad. Maar tegen het einde hervond ze haar kracht. “Ik heb in de laatste honderd meter nog veel atletes kunnen inhalen. Dat had ik ook wel verwacht.”

Van Langen zag de wedstrijd in Parijs als een eerste test. “In een wedstrijd kan ik harder lopen dan in een training. Ik wist ook eigenlijk nog helemaal niet hoe ik er voor stond.” Het was, constateerde ze, een voordeel dat ze in de wintermaanden blessurevrij heeft kunnen trainen. “Daardoor kon ik de afgelopen weken een versneld programma afwerken.”

De 800 meter in Parijs was van goed niveau. Liefst acht loopsters bleven onder de twee-minutengrens. De Amerikaanse Rainey won in 1.59,12. Dat was 0,67 seconden sneller dan Van Langen, die drietiende van een seconde verwijderd bleef van de limiet voor de WK in augustus. Als ze fit blijft zal ze weinig moeite hebben om zich in de komende weken voor Göteborg te plaatsen. Afgelopen winter voldeed ze bij indoorwedstrijden in Lievin en Stockholm al tweemaal aan de B-limiet (2.01) voor de WK. “Ik heb mijn voet tijdens het inlopen wel gevoeld, maar tijdens de wedstrijd had ik er helemaal geen last van.” Van Langen loopt voor de WK nog wedstrijden in Londen, Nice, Hechtel en Monte Carlo, alsmede de NK in Bergem op Zoom op 15 en 16 juli.

Een andere Nederlandse, Stella Jongmans, zou ook meedoen aan de 800 meter in Parijs, maar ze haakte af toen bij het inlopen bleek dat ze te veel last had van een blessure aan de rugwervels. Jongmans is al zeker van deelneming aan de WK.

De meest indrukwekkende prestatie bij de Grand Prix in Parijs werd geleverd door de Algerijn Noureddine Morceli. Hij liep op de incourante afstand van 2000 meter een nieuw wereldrecord van 4.47,88. De voormalige beste tijd, 4.50,81, dateerde van acht jaar terug en werd gelopen door Said Aouita uit Marokko. Morceli heeft nu op vier afstanden het wereldrecord: op de 1500 meter, de mijl en op de 2000 en 3000 meter. Aouita had er ooit tegelijkertijd zes in zijn bezit. “Hij was een groot voorbeeld”, zei de 25-jarige Morceli. Morceli wist dat hij in Parijs een serieuze recordpoging kon doen. “Vorige week liep ik in Sint-Petersburg 3,32 over 1500 meter en dat was onder zeer slechte weersomstandigheden.” Zijn broer Ali fungeerde in Parijs als gangmaker op de eerste 800 meter.

Een poging van Haile Gebrselassie om gisteravond het wereldrecord op de 5000 meter terug te krijgen mislukte. De kleine Ethiopiër, die in juni in Hengelo de beste tijd op de tien kilometer liep, kwam uit op 13.07,81. De Keniaan Moses Kiptaniui verbeterde onlangs met een tijd van 12.55,30 het record op de 5000 meter van Gebrselassie.

Op de sprintnummers werden ook uitstekende tijden gelopen. De Brit Linford Christie won de 100 meter mannen in 10,06, vlak voor de Nigeriaan Ezinwa in 10,08. Veteraan Carl Lewis werd na een slechte start slechts vijfde in 10,25. “Ik ben net in Europa aangekomen en hoop het in de volgende wedstrijden beter te doen”, excuseerde Lewis zich. Hij heeft zich op de sprint niet voor de WK kunnen kwalificeren, omdat hij slechts zesde werd bij de Amerikaanse titelstrijd. Lewis zal in Göteborg aan het verspringen meedoen.

Bij de vrouwen won de Jamaïcaanse Marlene Ottey de 100 meter in elf seconden rond, een evenaring van haar eigen beste seizoensprestatie. Michael Johnson won de 200 meter in 19,92, maar die tijd kon niet worden erkend wegens te veel rugwind.