Drakekop

Ruim 4, voorjaar 1995. 52 blz. ƒ 15. 020-6128505

Het antroposofisch georiënteerde literaire tijdschrift Ruim met die onbetaalbare opmerking in het colofon 'Over geweigerde bijdragen kan, in principe, eindeloos worden gecorrespondeerd', verschijnt twee keer per jaar. Het voorjaarsnummer kwam met vertraging, volgens een begeleidend briefje vanwege de plotseling dramatisch verslechterde gezondheidssituatie van Ruth Wolf, met wie het blad voor dit nummer een interview regelde en een voorpublikatie uit haar nieuwe boek Vrouwen rond Rilke. De schrijfster had net genoeg tijd om dat boek te voltooien, helaas, ook voor de gretige Nederlandse literatuurliefhebber, overleed zij enkele weken geleden. Hanneke Steutel hield voor Ruim het interview met de schrijfster-journaliste en kwam uit de bus met een trouwhartig maar nogal braaf-saai portret van Ruth Wolf. Ze schreef biografieën van Heine, Carry van Bruggen, en Else Lasker-Schüler. “Dat ik vaak over ballingen schrijf, over 'grensgangers', heeft ongetwijfeld te maken met mijn joodse afkomst. Ik ervaar mezelf ook als een grensganger, ik hoor nergens bij.”

Een voorpublikatie uit Geliefden van Narcissus geeft Steutels interview wat meer body, maar het gekozen fragment is te kort. Al met al is Ruth Wolf in Ruim onvoldoende recht gedaan.

Vreemd is het verhaal 'Getranceerde kip' (geen spel- of tikfout) van Jan Schotte in Ruim, omdat het al eerder in een ander blad heeft gestaan. Wel weer belangwekkend is het stuk van Hendrik van Teylingen, ex-Hara Krishna, over Bert Keizers bestseller Het refrein is Hein. “Ik hef thans mijn zwaard naar de drakekop genaamd Bert Keizer, arts en filosoof, schrijver van een imposant boek getiteld Het refrein is Hein. Zoals zo vele drakekoppen draagt hij een juwelenkroon. Daarin flonkert voorwaar veel kostbaars: de parel van zijn taal, de smaragd van zijn eruditie, de lapis lazuli van zijn lolligheid, de robijn van zijn ijver, de topaas van zijn empathie. Maar vanwege de steenkoolbonk van blind atheïsme te midden dezer stenen, die hun flonkering absorbeert, kunnen ze me niet bekoren.”

Heerlijk - zulke kritieken lezen we niet alle dagen.

    • Margot Engelen