De Schelde bouwt fregatten voor Marine

VLISSINGEN, 4 JULI. De directie van de Koninklijke Schelde Groep in Vlissingen heeft een contract met staatssecretaris Gmelich Meijling van Defensie getekend voor de bouw van twee luchtverdediging- en commandofregatten voor de Koninklijke Marine. Hollandse Signaal Apparaten (HSA) in Hengelo, eigendom van het Franse Thomson CSF, levert de radarsystemen. Met de bouw van de nieuwe fregatten is in totaal een bedrag gemoeid van 1,68 miljard gulden. Voor De Schelde vertegenwoordigt de opdracht een waarde van 623 miljoen gulden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van defensie levert HSA voor enkele honderden miljoenen guldens aan apparatuur. De wapensystemen voor de schepen komen uit de Verenigde Staten. De luchtverdediging- en commandofregatten moeten omstreeks het jaar 2000 de geleide-wapenfregatten Hare Majesteit Tromp en Hare Majesteit De Ruyter vervangen. Die schepen zijn tegen die tijd meer dan 25 jaar oud en hebben dan het eind van hun economische levensduur bereikt. Bij het ontwerp en de bouw van de schepen wordt nauw samengewerkt met Duitsland en Spanje, die voor hun eigen marine soortgelijke schepen fabriceren. HSA in Hengelo verwacht ook voor de Duitse schepen radarapparatuur te kunnen leveren, zegt de woordvoerder van defensie. De bouw van het eerste schip voor de Koninklijke Marine begint in 1997. (ANP)