BolsWessanen verder in problemen na winstdaling

ROTTERDAM, 4 JULI. De problemen van BolsWessanen duren voort. Het concern, in 1993 ontstaan uit de fusie tussen drankenfabrikant Bols en voedingsconcern Wessanen, maakte vanmorgen bekend te verwachten dat de winst over de eerste zes maanden van dit jaar 20 procent lager zal uitkomen. Begin maart hield BolsWessanen het nog op een winstdaling van 10 tot 15 procent in 1995.

Voor geheel 1995 houdt BolsWessanen nu eveneens rekening met een winstdaling van 20 procent. Als belangrijkste redenen voor de bijstelling van de winstprognose noemt het concern “tegenvallende valutaire ontwikkelingen na maart” en “aarzelende” marktontwikkelingen in de voedings- en genotmiddelenbranche in de VS en Europa.

“Dit is opnieuw heel erg teleurstellend. Zo langzamerhand is alle glans van de combinatie BolsWessanen af”, zei een beurshandelaar van een grote Nederlandse bank vanmorgen. Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde de aandelenkoers van BolsWessanen scherp. De koers van het aandeel, die gisteren sloot op 31,90 gulden, was omstreeks het middaguur ruim twee gulden gedaald.

Bols en Wessanen fuseerden begin 1993. Sindsdien werd de bestuurlijke top geplaagd door interne spanningen, mede ingegeven door grote cultuurverschillen tussen beide bedrijven. De samenwerking met het Italiaanse drankenconcern Campari zorgde vorig jaar voor een competentiestrijd binnen de BolsWessanen-top over de vraag wie de onderhandelingen met de Italianen moest voeren.

Daarnaast kreeg BolsWessanen - wereldwijd circa 10.000 werknemers, omzet 5,3 miljard gulden - te maken met een reeks financiële tegenvallers, vooral bij de drankenactiviteiten in Italië. De problemen rond de fusie leidden in maart dit jaar tot het aftreden van bestuursvoorzitter R. Schipper (ex-Bols). Zijn opvolger, A.M. Zondervan (ex-Wessanen), maakte enkele weken daarna bekend dat BolsWessanen de komende jaren “overwegend” een voedingsonderneming moet worden.

Opmerkelijk is dat BolsWessanen voor het eerst laat weten dat ook bij de voedingsactiviteiten (het oude Wessanen) de omzetten teleurstellen. BolsWessanen noemt als een van de oorzaken voor de lagere winstprognose de lagere afzet van kazen in Italië. Net als de drankendivisie heeft de kaasverkoop in Italië last van de grote waardedaling van de lire.

Pag.14: Bols praat met kopers

BolsWessanen moest recentelijk de prijs van kaas in Italië “aanzienlijk” verhogen omdat die door de koersval van de lire ver was achtergebleven bij andere Europese landen. De afzet van kazen daalde daarop sterk. BolsWessanen verwacht “geleidelijk” herstel van de omzet.

De resultaten in 1994 werden enigszins geflatteerd doordat BolsWessanen een eenmalige bate van 24 miljoen gulden door verkoop van Italiaanse merkenrechten kon opvoeren. Het ontbreken van een dergelijke bate in 1995 zou dit jaar onvermijdelijk de winst drukken. Maar nu blijkt dat BolsWessanen ook dit verschil niet goed heeft ingeschat. “De daling van de bruto marge als gevolg daarvan was echter groter dan verwacht”, aldus het concern.

Bij de drankenactiviteiten had BolsWessanen het eerste halfjaar te maken met lagere omzetten en marges, met name in Spanje, Argentinië en Duitsland. Topman Zondervan heeft al laten weten dat de drankenactiviteiten in dat laatste land als eerste op de nominatie staan om te worden verkocht. In mei verkocht BolsWessanen al het ijsbedrijf Den Hertog aan Unilever. “Met betrekking tot de overige niet-kernactiviteiten wordt met een aantal gegadigden gesproken”, aldus de raad van bestuur. BolsWessanen wil activiteiten op het gebied van soepen, mayonaise en mineraalwater zo snel mogelijk verkopen.

Het concern zegt dat de introductie van het nieuwe kaasmerk Landana op de Duitse markt succesvol verloopt. Op grond daarvan is besloten de voor volgend jaar geplande introductie op de Nederlandse markt dit najaar al uit te voeren. BolsWessanen zal de “aanzienlijke introductiekosten” dit boekjaar meteen afschrijven.