BolsWessanen onderuit na lagere winstprognose

AMSTERDAM, 4 JULI. De koers van BolsWessanen is vanmorgen in elkaar gezakt nadat de onderneming haar winstprognose over 1995 opnieuw verlaagde. Eerder sprak het concern van een 10 tot 15 procent lagere winst dan in 1994, nu van 20 procent winstdaling. Rondom het middaguur noteerde BolsWessanen 29,80 gulden, een daling van 2,10 gulden ofwel 7 procent.

AMSTERDAM Handelaren spraken van een opmerkelijk grote handel in put-opties BolsWessanen gisteren. Met put-opties anticipeert de handel gewoonlijk op een voorziene koersdaling. “Het lijkt erop alsof hier is gehandeld met voorkennis”, aldus een handelaar. Het gaat om 3743 contracten, waarvan 3593 puts. In een reactie meldde een beurswoordvoerder dat “het onze aandacht heeft”. Meer kon hij niet zeggen.

De hoekman in BolsWessanen zei te verwachten dat de omzet in dit fonds vandaag boven de één miljoen stukken zal uitkomen.

De beursgraadmeter, de AEX-index, was rondom het middaguur 1,11 punt gestegen op 435,72 punten. De obligatiemarkt was vanmorgen iets beter, de dollar noteerde nagenoeg onveranderd.

Philips stond op 67,20 gulden, zeventig cent beter dan de slotkoers gisteren. Ook Koninklijke Olie verbeterde zeventig cent op 190,10, evenals Akzo Nobel op 185,20 gulden. Unilever klom een dubbeltje omhoog tot 202,30.

In de uitgevershoek verloor VNU aan koers. De Haarlemse uitgever werd, aldus handelaren, door beleggers aangeboden in verband met de komst van de nieuwe commerciële tv-zender SBS, als concurrent voor RTL waarin VNU een groot belang heeft. VNU verloor 2,90 gulden op 182,70.

Op de Europese valutamarkten was afwachten vanmorgen het devies. Bij de dollar hielden de handelaren zich afzijdig met het oog op een mogelijke renteverlaging morgen in de Verenigde Staten. Bij het pond was het wachten op de uitslag van de verkiezingen voor het leiderschap van de Conservatieve partij.

De dollar noteerde vanmorgen 1,5465 gulden, tegenover 1,5460 aan het eind van de handel gisteren.

Vandaag zijn de financiële markten in de VS dicht wegens Onafhankelijkheidsdag. Morgen begint het beleidscomité van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, aan zijn reguliere, twee dagen durende vergadering. Dat kan resulteren in een renteverlaging om de economie een zetje in de rug te geven.

Het pond sterling stond vanmorgen op 2,4670 gulden, na gisteren te zijn geëindigd op 2,4710 gulden. Aan het begin van de avond zou de uitslag van de stemming over het leiderschap van de Conservatieve partij bekend worden gemaakt. Het lijkt erop dat premier Major als winnaar uit de bus komt. Het pond sterling zou daardoor omhoog gaan, denken handelaren, mits Majors zege een afgetekende is.

NEW YORK De effectenbeurs in Wall Street liep gisteren vooruit op een voor het bedrijfsleven gunstige renteverlaging in de Verenigde Staten. De Dow-Jones index sloot 29,05 punten hoger op 4585,15 punten.

De effectenbeurs was gisteren maar een halve dag open, vooruitlopend op Onafhankelijkheidsdag.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs steeg de Nikkei-index van de 225 fondsen vandaag met 270,33 punten (1,9 procent) tot 14.744,74 punten. Echt indrukwekkend zeiden handelaren dat niet te vinden. Ze denken dat de koersen binnenkort weer omlaag gaan, omdat het de Japanse economie niet voor de wind gaat en de vraag van grote beleggers daardoor niet overhoudt.