Banktopman Trichet: rente geleidelijk omlaag

PARIJS, 4 JULI. De rentetarieven in Frankrijk kunnen geleidelijk gaan dalen. Het financieel-economisch beleid van de regering-Juppé biedt er voldoende houvast voor. Dat zegt Jean-Claude Trichet, president van de Banque de France, tot grote opluchting van regering en bedrijfsleven.

De uitspraken van Trichet vormen de voorlopige ontknoping van een langdurige krachtmeting tussen de Franse politiek en de tegenwoordig onafhankelijke nationale bank van Frankrijk. Tijdens de campagnes voor de presidentsverkiezing viel kandidaat Jacques Chirac fel uit naar de Banque de France, die te veel vast zou zitten aan het straffe beleid van de Bundesbank. Chirac pleitte voor herstel van werkgelegenheid vòòr de overheidstekorten zouden worden gereduceerd.

De monetaire heren-strijd is doorgegaan nadat Chirac begin mei was gekozen in het Elysée. De Raad voor de Monetaire Politiek van de Banque verhoogde onmiddellijk haar belangrijkste rente-tarief van 6,4 tot 7,75 procent. Het besluit was, zoals altijd, gericht op stabiliteit van de franc, maar werd opgevat als een waarschuwing aan het adres van de nieuwe regering. Gaandeweg liet de Banque de rente alweer iets glippen. Toen Juppé zijn economische plannen had gepresenteerd zei hij: nu kan de rente zeker omlaag. Een verlaging met 2,5 procent naar het Duitse tarief zou de staat op jaarbasis 10 miljard gulden schelen en het Franse bedrijfsleven bijna het dubbele.

In Le Monde van vandaag zegt Trichet dat de begroting van dien aard is dat “een geleidelijke terugkeer naar een normaal rente-niveau” mogelijk is. Ook al is de bank bezorgd over de mogelijke inflatoire gevolgen van de btw-verhoging van 18,6 tot 20,6 procent. Trichet prees de wil van de regering in 1997 op de EMU-norm van een begrotingstekort van 3 procent uit te komen. De Parijse beurs reageerde gisteren beheerst positief. De Franse franc is sinds Juppé zijn begroting bekend heeft gemaakt alweer opgeklommen van zijn eerdere dieptepunten.