Arco in top-drie investeerders Botlek

ROTTERDAM, 4 JULI. Met zijn jongste plannen in het Rotterdamse havengebied wordt het Amerikaanse chemieconcern Arco de derde investeerder in de regio. Grotere recente projecten in de Botlek zijn alleen de modernisering van Shell Pernis, die naar schatting vier miljard gulden kost, en de nieuwe containerterminal op de Maasvlakte (zo'n twee miljard).

Arco Chemie Nederland maakte afgelopen week, bij de opening van een fabriek voor propeenglycolether, het principebesluit bekend ook een fabriek voor propeenoxyde en styreen in de Botlek te willen vestigen. Het Amerikaanse moederbedrijf beschouwt Rotterdam als veiligste aanvoerhaven van grondstoffen en de beste lokatie voor bediening van het Europese achterland.

De beoogde fabriek vergt een investering van een miljard gulden en zal de werkgelegenheid bij Arco Nederland verdubbelen tot 600 banen. Voor de daadwerkelijke bouw is nog wel overeenstemming met een aantal gemeenten nodig. Het huidige fabrieksterrein in de Botlek is te krap voor het project.

De fabriek die Arco vorige week in gebruik nam vergde een investering van ruim honderd miljoen gulden en heeft 25 nieuwe arbeidsplaatsen opgeleverd. Ze produceert oplosmiddelen voor verf, inkt en lak, die onder de merknaam Arcosolv op de markt worden gebracht. De produktiecapaciteit van het nieuwe bedrijf bedraagt 70.000 ton.

Volgens Arco zijn haar oplosmiddelen minder schadelijk voor mens en milieu. De stijgende vraag ernaar deed de onderneming in 1993 besluiten speciaal voor Acrosolv een fabriek in Rotterdam neer te zetten. In het Botlekgebied wordt al sinds 1972 propeenoxyde gemaakt, de belangrijkste grondstof.

Volgens Arco-president Alan R. Hirsig bieden juist de bezorgdheid over de giftigheid van bestaande grondstoffen nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van propeenglycolethers. In de Verenigde Staten is Arco op dit gebied marktleider. Met de nieuwe vestiging in Rotterdam verwacht de onderneming haar positie in Europa te kunnen versterken.

Arco Nederland is sinds 1969 in Nederland gevestigd. Het bedrijf maakt propeenoxyde (PO) en methyl-tertiaire-butyl-ether (MTBE). PO kent talloze toepassingen, van cosmetica tot zitkussens en van autobumpers tot anti-vries. MTBE wordt toegevoegd aan benzine voor een betere verbranding, waardoor minder koolmonoxyde en benzeen vrijkomt.