'Aanslag op Mubarak werk moslim-groep'

KAIRO/ ADDIS ABEBA, 4 JULI. Een Egyptische moslim-extremistische groep, de Gama'a al-Islamiya, heeft vandaag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de mislukte aanslag op de Egyptische president Hosni Mubarak.

“De Gama'a al-Islamiya (islamitische groep) in Egypte kondigt zijn verantwoordelijkheid aan voor de poging om deze dictator in Addis Abeba op 26 juni te vermoorden”, aldus een verklaring die aan een internationaal persbureau in Kairo was gestuurd. De Gama'a, die een gewelddadige campagne voert voor de omverwerping van het Egyptische regime maar het afgelopen jaar weinig opzienbarends meer heeft laten zien, meldde op deze wijze “het Egyptische volk te willen redden dat nu in armoede en ellende leeft”. Bovendien had Mubarak “dezelfde weg” gekozen als de “verrader en ketter” Anwar Sadat, die in 1981 door de Jihad werd vermoord, de voorloper van de Gama'a.

Egypte heeft van het begin af aan Soedan beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag, waarbij gewapende mannen Mubaraks Mercedes in de Ethiopische hoofdstad onder vuur namen. Inmiddels heeft zich echter een polemiek met Ethiopië ontwikkeld over de identiteit van de daders, sinds Egyptische onderzoekers zaterdag meldden dat drie Ethiopische veiligheidsfunctionarissen bij de aanslag waren betrokken, samen met Soedanese agenten. Ethiopië liet gisteren weten dat alle daders de Egyptische nationaliteit hadden. De Ethiopische minister van informatie, Negasso Gidada, riep Kairo op zijn “onaanvaardbare campagne te staken van leugens en laster, waarvan het motief alleen aan henzelf bekend is”. Volgens Addis Abeba zou Kairo de Ethiopische veiligheidsagenten die bij de aanslag werden gedood, juist dankbaar moeten zijn.

De Egyptische minister van informatie, Safwat el-Sherif, op zijn beurt antwoordde dat er nog veel vragen niet zijn opgelost, niet alleen betreffende de identiteit van de daders: “Wie beraamde het? Wie financierde het? Wie oefende (de daders)? En wie zit achter die elementen, of het nu Egyptenaren zijn of niet?”

Soedan toonde zich vandaag verheugd over de Ethiopische bevindingen. “Dit bevestigt en bewijst duidelijk de onschuld van Soedan in het moordkomplot”, aldus minister van buitenlandse zaken Ali Osman Mohammad Taha. Hij hoopte dat dit een aanleiding zou zijn voor de Egyptische autoriteiten “de interne situatie opnieuw in ogenschouw te nemen”. (Reuter, AFP, AP)