Zonder skybox geen eredivisie-voetbal

Geen zakenman die erover peinst zijn relaties mee te nemen naar het Kasteel om op de gammele tribunes onder genot van een zak patat een deal te sluiten. Zonder skybox geen eredivisie-voetbal. Volgens Sparta-voorzitter Peter van den Burg - al veertig jaar een 'echte Spartaan' - ligt de toekomst van zijn voetbalclub niet langer in de oude volkswijk Spangen, maar tussen de spiegelpaleizen van kantorenterrein Rivium bij Capelle aan den IJssel.

De nood is hoog, zo maakte Van den Burg dinsdag in het Wester Volkshuis van Spangen nog eens duidelijk. Met een begroting van 4,5 miljoen gulden is de tweede club van Rotterdam nu nummer veertien in de eredivisie. In de jaren vijftig speelde Sparta om het landskampioenschap, in de jaren zeventig om Europees voetbal, tegenwoordig om degradatie te voorkomen. Gebrek aan geld leidt tot een minder getalenteerd elftal, dat betekent weer lagere recettes, minder uitstraling en minder interesse van sponsors. Alleen een nieuw stadion kan die neergaande spiraal keren, aldus de voorzitter. Want betaald voetbal is een bedrijf, en bedrijven verhuizen als hun onderkomen niet meer bevalt.

Over drie maanden is het haalbaarheidsonderzoek gereed dat moet uitwijzen of er een markt is voor een nieuw 'multifunctioneel stadion' op Rivium, ook geschikt voor doordeweekse evenementen en voorzien van skyboxen en bedrijfsruimten. Sparta wil dan fuseren met eerste-divisieclub Excelsior en het Kasteel verlaten, het meer dan tachtig jaar oude voetbalstadion in Spangen met de beroemde torentjes bij de ingang.

Dinsdag presenteerde het comité 'Sparta mot op Spangen blijve' haar tegenplannen. De architecten Pieter Figdor en Eric Herman lieten in het Wester Volkshuis met computergraphics zien dat het Kasteel voor een bedrag van 15 tot 26 miljoen de volgende eeuw inkan. Er moet dan een nieuwe, overkapte tribune komen, met in de catacomben ondermeer een badhuis, een feest- annex trouwzaal, horeca, kantoren, autosleutelplaatsen en oefenruimte voor popgroepen. Voorzitter Van den Burg was niet enthousiast. Verwarring kan de club op dit moment niet gebruiken, zo meende hij. Echte Spartanen moeten schouder aan schouder optrekken naar de 'toplokatie' Rivium.

In het Wester Volkshuis bleef de stemming dinsdag een beetje mat. Enkele Spangenezen toonden begrip voor de desertie van Sparta. “Ik neem gewoon de metro naar Rivium als ze verhuizen”, zei een supporter in rood-wit. “Die lege tribunes hiero, daar word ik ook niet vrolijk van.” En schrijver Jules Deelder, die menig getructe aanvaller of geblokte verdediger van Sparta aan de vergetelheid ontrukte, liet verstek gaan.

Volgens kastelein Rinus Vis, woordvoerder van het comité, betekent het vertrek van Sparta meer dan het verdwijnen van wat werkgelegenheid. Het is ook symbolisch. Vis: “Spangen is om Sparta heen gebouwd, Sparta is Spangen. Als Rotterdam geen geld in het Kasteel wil steken, kunnen ze beter gelijk zeggen: laat iedereen maar vertrekken, laat Spangen maar een getto worden.”

Want Spangen heeft Sparta al lang in de steek gelaten. Zaten er begin jaren zestig op zondag nog twintig- tot dertigduizend man in het Kasteel, nu is het bestuur blij met een tiende daarvan. De 'echte volksclub' zag zijn oude aanhang in de afgelopen decennia naar buitengewesten als Ridderkerk, Spijkenisse en Zevenkamp verdwijnen. Voor hen in de plaats kwamen 'nieuwe Rotterdammers' zonder band met de club. Misschien helpt het aantrekken van “een paar leuke Marokkaanse voetballertjes”, zoals Vis hoopt. Of misschien kan de club maar beter zijn aanhang achterna reizen.

    • Coen van Zwol