Wereldkampioen formule-1 noemt zijn rivaal 'gevaarlijk en onsportief'; Schumacher na GP-winst boos op Hill

ROTTERDAM, 3 JULI. Michael Schumacher, winnaar van de Grand Prix van Frankrijk formule 1, zei boos te zijn op Damon Hill. De wereldkampioen vond dat zijn grote rivaal in de dertiende ronde “gevaarlijk en onsportief” had gehandeld. Volgens Schumacher had Hill zijn voet even van het gaspedaal gehaald of zelfs even geremd toen hij achter hem zat. “Als hij het weer doet, weet ik wat ik met hem moet doen”, sprak de Duitser dreigend.

Hij vond het meteen na afloop op het bochtige circuit van Magny-Cours verstandiger om Hill nog niet aan spreken over het voorval. “Dat kan ik beter later in de week doen. Als we zijn afgekoeld.” De verslagen Hill, tweede op 31 seconden, speelde zelf de onschuld. Hij sprak niet over het vermeende incident en was zwaar teleurgesteld over zijn nederlaag. “Ik kon later in de race Schumacher niet meer bijhouden.”

Hill was niet te spreken over zijn wagen. “Tijdens de kwalificatie leek alles in orde, maar in de race zelf ging het ineens minder. Ik begrijp dat niet.” Hill was in elke training sneller geweest dan Schumacher. Hij lag in de beginfase van de wedstrijd ook op kop. Maar bij de eerste pitstop, na 21 ronden, verspeelde hij echter kostbare tijd. Bij Benetton, de stal van Schumacher, deed men het beduidend sneller dan bij Williams.

Schumacher lag toen aan kop en gaf die niet meer af. Zijn zege had hij echter zeker niet alleen te danken aan het snellere werk van zijn mecaniciens. Hij had in de periode dat Hill aan kop lag steeds vlak achter zijn concurrent gereden. “Mijn wagen was perfect geprepareerd voor de hele race”, zo verduidelijkte hij, met een kwinkslag naar de ontevreden Hill.

Het circuit in Frankrijk blijkt Hill niet goed gezind. Verleden jaar werd hij ook al tweede achter Schumacher. Hill verklaarde dat het voordeel van zijn rivaal in Magny-Cours lag in het 'uitremmen'. “Michael is daar een grootmeester in. Die kunst verstaat hij het beste van allemaal. En dan ben je op die circuit in het voordeel.” Hill staat nu op elf punten achterstand. De volgende race, over twee weken, is bij hem thuis in Silverstone. “Daar moet ik winnen.”

De oppermachtige Schumacher dubbelde alle rijders op vier na. Zestien van de 26 haalden de finish. Hill's stal- en landgenoot David Coulthard werd derde, Matin Brundle vierde en Fransman Jean Alesi vijfde.

Na de race in Frankrijk heeft de gerechtsdeurwaarder van Nevers beslag laten leggen op de wagens en het overige materiaal van de renstal van Minardi. Eigenaar Giancarlo Minardi krijgt zijn spullen pas terug als hij zijn schuld van 20 miljoen gulden heeftingelost. Hij is dat bedrag schuldig aan de Ierse firma GPES voor de levering van Ford Cosworth motoren in 1993.

Het beslag was vorige week al aangekondigd. Minardi mocht de trainingen nog wel afmaken en eveneens de race rijden. Dat gebeurde met weinig succes. De beide Minardi's, bestuurd door Luca Badoer en Gianni Morbidelli, eindigden als dertiende en veertiende.