Vijfde zege van Chardon in Aken

IJsbrand Chardon heeft voor een unieke prestatie gezorgd tijdens het CHIO van Aken door voor de vijfde keer de wedstrijd voor vierspannen te winnen. De menner uit Schipluiden versloeg gisteren wereldkampioen Freund op zijn eigen terrein. “Ik kan het nog”, zei Chardon na afloop. “En dat met twee nieuwe paarden in het span.”

Een maand geleden kreeg Chardon tijdens de wedstrijden in Zelhem plotseling te maken met drie zieke paarden. “Dat was geen zuivere koffie. Achter elkaar kregen de dieren een koliekaanval. Heel verdacht, ik kan niet anders zeggen. Ik ben nog aan het uitzoeken waar het door gekomen is.” Zelf denkt Chardon dat de dieren bespoten gras binnen hebben gekregen. Hij droeg de overwinning op aan chef d'equipe Arie Korrel die op de eerste dag zwaar ziek naar huis moest vertrekken. “We wisten allemaal dat hij niet lang meer te leven heeft. Hij had dit in Aken nog zo graag mee willen maken.”

De Belg Jean-Claude Vangeenberghe won in Aken de Grote Prijs voor springruiters. Hij kreeg 80.000 gulden voor die prestatie. Bij de barrage met negen combinaties plaatsten zich twee Nederlanders. Rob Ehrens (met Jonggor's Stolen Thunder) en Jan Tops (met Top Gun La Silla). Ze eindigden respectievelijk als vijfde en negende.