Uitstel van betaling voor Flair Plastics

ROTTERDAM, 3 JULI. De rechtbank te Breda heeft vanmorgen aan Flair Plastics voorlopige surséance van betaling verleend.

Niet bekend

Vice-president van de Bredase rechtbank mr. G. Poerink benoemde vanmorgen mr. J.L.M. Arts als bewindvoerder. Arts, advocaat bij kantoor Van Wijmen & Koedam, kon desgevraagd nog geen nadere medelingen doen: “Ik ben nu druk aan het inventariseren en spreek vanmiddag al met enkele krediteuren. Tegen het einde van de week hoop ik enige duidelijkheid te kunnen verschaffen”.

Flair Plastics (207 werknemers in Nederland) draaide in 1994 lange tijd op halve capaciteit. Het kampte destijds volgens directeur, F. van Hoogenhuyze, vooral met het uitzonderlijk slechte voorjaar. Tuinmeubilair en -accessoires worden voornamelijk in deze periode verkocht en de onderneming is voor 70 procent van de omzet daarvan afhankelijk.

Een andere reden voor de penibele situatie waarin de onderneming verkeert is dat de markt voor kunststof tuinmeubelen, zowel in Nederland als in West-Europa, verzadigd is. Rustieke materialen als hout en riet zijn in opmars. Kunststof tuinmeubelen zijn een vechtmarkt.

Naast het hoofdkantoor in Gilze heeft Flair Plastics verkoopkantoren in België, Duitsland en Spanje en produktiebedrijven in Ierland en Frankrijk. Deze vestigingen meegerekend heeft het bedrijf 310 werknemers.

Flairs huisbankier ABN Amro heeft inmiddels de kredietverstrekking stopgezet. De interim-manager die de bank enkele maanden geleden op het bedrijf zette werd weggestuurd door oprichters en aandeelhouders, F.J. van Aart en R. Kruitwagen.

Directeur Van Hoogenhuyze wilde vanmorgen geen commentaar geven. Afgelopen vrijdag deelde hij mee dat hij een oplossing zoekt voor de hoogte van de kredieten, die niet meer in verhouding zouden staan tot de verkoop- en produktiecijfers. Van Hoogenhuyze beklemtoonde optimistisch te zijn over de toekomst van Flair Plastics.