Tour de France

De massasprint van gistermiddag in de Tour was een lust voor het oog. Nadat de Nederlandse Novell-coureur Erik Dekker een lange vluchtpoging zag mislukken, kreeg het peloton aan het slot te maken met een lastige helling die voor de ouderwetse spurters te zwaar bleek. Mario Cipollini, Wilfried Nelissen en Abdoesjaparov waren niet opgewassen tegen de rappere klimmers. De Italiaan Fabio Baldato bleek uiteindelijk de snelste in de eerste etappe. In Lannion werd Laurent Jalabert tweede, 'Abdoe' derde.

Van de Nederlanders eindigde Eddy Bouwmans op de 41ste plaats. De ploeggenoot van Dekker steeg naar de twaalfde plaats in het algemeen klassement. Bouwmans dankt de verrassend hoge klassering aan zijn fortuinlijk gereden proloog. Dankzij het droge weer kon hij veel favorieten achter zich laten. Erik Breukink reed op een nat wegdek een redelijke proloog, maar hij verloor gisteren kostbare seconden toen het peloton aan het einde uiteen viel.

Neerlands beste sprinter Jeroen Blijlevens kwam er in de eerste etappe helemaal niet aan te pas. Hij verloor bijna vier minuten op Baldato en klaagde na afloop over het lastige parkoers. Jelle Nijdam zorgde voor de grootste teleurstelling in het Nederlandse kamp. De tijdritspecialist kon in de proloog de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. In het slechte weer kwam de speciaal voor hem ontworpen fiets - een Gazelle - niet uit de verf. Voor Nijdam resteert de kans op een late ontsnapping in de vlakke etappes, zijn tweede specialiteit.