Topprestatie door 'teamspirit' bij zevenkampsters

HELMOND, 3 JULI. De atletiek-bondscoach viel van de ene verbazing in de andere. Charles van Commenée was al blij geweest als zijn vrouwenploeg niet zou degraderen uit de 'eliteklas' van de meerkamp, de Europa Cup in de superliga. Na het behalen van de vierde plaats in het veld van acht kon hij weinig anders dan de nodige zelfspot opvoeren. “Ik heb er blijkbaar geen kijk op.”

Sharon Jaklofsky was de succesvolle aanvoerster van de zevenkampsters in Helmond. Voor haar is en blijft de zevenkamp de heptathlon, want Nederlands spreekt de Australische atlete nauwelijks. Maar ze voelde zich al meer Nederlands dan vorig jaar, toen ze voor het land, waarvan ze ook een paspoort bezit, debuteerde op de meerkamp. Parallel aan haar gevoelens naderde ze het zeven jaar oude Nederlands record van Marjon Wijnsma tot op zestien punten: 6197 om 6213, en voldeed ze bovendien ruimschoots aan de eis (6000 punten) voor de komende WK in Göteborg.

Nederland eindigde achter Wit-Rusland, Duitsland en Rusland, maar voor de aanmerkelijk de betere atletieklanden Groot-Brittannië en Frankrijk. Wekenlang had bondscoach Van Commenée met negatieve gevoelens rondgelopen. Hij was bang voor slechte prestaties voor eigen publiek en pers. Het liep anders. Nederland had, zo werd na afloop duidelijk, mogelijk zelfs als derde kunnen eindigen als Anouk van Diessen zich niet geblesseerd had moeten afmelden en vervangen moest worden door de onervaren Deborah den Boer.

Van Commenée bleef tot het einde voorzichtig. Zo adviseerde hij Jaklofsky voor de afsluitende 800 meter vooral te letten op haar directe concurrente voor de derde plaats, de Russische Vostrikova. Fysiek tot over de rand gaan was niet nodig, vond hij. Hoewel een Nederlands record bij een tijd van rondom 2.16 in het verschiet lag. De kans in te storten was te groot, want Van Commenée zag conditionele zwaktes bij Jaklofsky. “Schijterig, hè”, reageerde hij voor de start

Jaklofsky trok zich weinig van haar coach aan en liep een persoonlijk record van 2.17,37. Ze steeg daardoor naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Het nationaal record hoopt ze dit jaar nog te verbeteren. Nationaal kampioene Marjolein van Elk kwam ook tot een puntental, 5820, dat ze nooit eerder haalde. Van Commenée noemde de “teamspirit” als belangrijke reden van de opvallende prestatie. “In plaats van enkele trainingen hielden we hele weekeinden. Samen trainen, overnachten en eten. Ook buiten de baan hebben we tijd voor elkaar. Sommigen komen bij elkaar op de verjaardag.” Van Elk: “Al die Russische landen zijn op papier veel beter dan wij, maar die vrouwen gaan elkaar echt niet aanmoedigen. Wij wel. Wij strijden tegen elkaar, maar vooral ook met elkaar.”

Ploeggeest is, zeker voor een klein land, onontbeerlijk. Want de top is smal. Bovendien zijn de meerkampers toch al een beetje de “outcasts” van de atletiek, zoals Van Commenée ze noemt. Ze hebben maar een paar keer per jaar een grote wedstrijd en blinken zelden uit in individuele nummers. Het voorbeeld Jaklofsky is duidelijk. In geboorteland Australië, maar ook in de Verenigde Staten waar ze de meeste tijd doorbrengt, is de meerkamp toch vooral een individuele affaire. “Zo'n teamwedstrijd als hier de Europa Cup bestaat eigenlijk niet. Ja, soms telt men na afloop de punten van universiteiten samen, maar van te voren begint ieder voor zich.”

De 26-jarige Jaklofsky bloeit op onder de huidige omstandigheden. Haar persoonlijk record van 6115 dateerde van 1990. Alleen in de zomer verblijft ze in Nederland. Als het hier wintert, vertoeft ze in mooi weer in Amerika. Dat is ideaal. Voor de WK indoor in Barcelona ging het nog mis, mede omdat ze meteen na aankomst ziek werd. Van Commenée: “Ik geloof dat ze voor het eerst sneeuw zag.” Vorig jaar in Helsinki mislukte ook de EK. Jaklofsky: “Ik heb me toen slecht voorbereid. Ik had langer hard door moeten trainen.”

Bij de WK in Göteborg ziet Jaklofsky zich bij de eerste tien eindigen. Dat zou al een topprestatie zijn. Van Commenée ziet nog wel een progressie van honderd punten voor haar weggelegd, maar veel meer niet. Sommige nummers, zoals speerwerpen en kogelstoten, liggen haar nu eenmaal niet goed. “Nederland heeft me nieuwe adem gegeven”, was de typerende slotopmerking van Jaklofsky.

De Australische-Nederlandse had zich overigens al voor het verspringen bij de WK geplaatst. Ze wil nu aan beide onderdelen meedoen. Het verspringen is na de zevenkamp. “Als ik me dan nog fit voel, doe ik mee.” Naast Jaklofsky zijn nog vijf Nederlandse atleten zeker van Göteborg. Dat zijn Corrie de Bruin (kogelstoten en discuswerpen), Goormachtigh (discus), Laros (3000 steeple), Jongmans (800 m) en Van Vlaanderen (marathon) die heeft aangekondigd niet aan de WK te willen meedoen.

Korving (110 horden) en sprintster Poelman voldeden aan de B-limiet, maar zijn nog niet zeker van uitzending. Die hangt af van hun ontwikkeling de komende weken, aldus coördinator Bert Paauw van de atletiekunie. Olympisch kampioen op de 800 meter Ellen van Langen maakt vanavond in Parijs haar rentree na blessureleed aan haar voet. Marko Koers, eveneens 800 meter, loopt later deze week in Lausanne. Paauw gaat er vanuit dat beiden het WK halen. Ook Ester Goossens (800 meter). “Ik verwacht een mannetje of tien in Zweden”, aldus Paauw. (ANP)