Theunisse traint tijdrijder

De 31-jarige amateur-wielrenner Mario Gutte heeft gisteren in Velddriel zijn tweede opeenvolgende overwinning behaald in zijn specialiteit, de tijdrit. Gutte heeft een gerenommeerde trainingsmaat: voormalig bergkoning van de Tour de France, Gert-Jan Theunisse. Theunisse helpt Gutte bij het kiezen van materiaal, geeft hem advies en rijdt in trainingen voor Gutte uit op een derny.

Hoe heb je Theunisse leren kennen?

Een jaar of vijf geleden, toen Gert-Jan bij PDM zat, ben ik via een neef samen met hem gaan trainen. Sindsdien hebben we altijd contact gehouden. Via Theunisse ben ik ook met TVM in contact gekomen. Tegenwoordig kan ik altijd bij Gert-Jan terecht om materiaal te lenen, want hij doet er toch niks meer mee. Dat ligt bij hem maar op zolder.

Heeft Theunisse zelf aangeboden om weer met je te gaan trainen?

Nee, ik heb hem zelf gevraagd. Ik wist dat hij een derny in de garage had staan, dus ik heb hem opgebeld of hij tijd en zin had om mij met zijn derny te gaan trainen. Dat wilde hij graag doen, want hij vindt het leuk om op de een of andere manier bij het wielrennen betrokken te blijven.

Hoe verlopen die trainingen?

Vooraf bespreken we welke versnellingen we op mijn fiets zetten en welke wielen. En tijdens het trainen schreeuwt Gert-Jan vanaf de derny af en toe wat aanwijzingen.

Wat voor aanwijzingen?

Waar ik moet kunnen versnellen en welke versnelling ik moet schakelen en zo. Ik kon het gisteren in de wedstrijd wel merken, ik ging maar niet stuk. Voorheen trainde ik altijd met mijn schoonvader die op een brommertje zat, maar met Gert-Jan op de derny is het toch anders.

Wat wordt de eerste grote wedstrijd na Velddriel?

Op 29 augustus is het Nederlands kampioenschap tijdrijden in Zaltbommel. Amateurs en profs rijden dan samen om zich te kwalificeren voor het WK tijdrijden in Colombia. En bondscoach Knetemann heeft al gezegd dat hij de beste tijdrijders zal selecteren, of het nou profs zijn of amateurs.

Het WK is in het hooggebergte, het specialisme van Theunisse. Is dat voor jou een voordeel?

Ik kan wel wat van Theunisse leren. Maar och, dat WK is nog zo wijd weg. Daar hebben we het nog helemaal niet over gehad.