Strijdbare Major waarschuwt, 'Tories kijken in afgrond'

LONDEN, 3 JULI. De Britse premier, John Major, vecht voor zijn politieke leven. Hij waarschuwt vanmorgen in een artikel in The Daily Telegraph dat Conservatieve Lagerhuisleden een verkiezingsnederlaag over zich afroepen als ze morgenmiddag bij de verkiezing van een nieuwe partijleider op zijn rivaal John Redwood stemmen. “De Conservatieve partij heeft in de afgrond gekeken. Morgen heeft ze een duidelijke keuze. Ze kan in de afgrond springen. Of (...) ze kan doorgaan met werken aan een betere toekomst voor ons land.”

In een vraaggesprek met de BBC maakte Major duidelijk dat hij geen verdere concessies aan zijn politieke tegenstanders binnen de partij wenst te doen, niet in beleid, niet in stijl van leiding geven.

Hij weigerde om de Britse deelneming aan een Europese munt bij voorbaat uit te sluiten en zei dat het debat daarover juist “het Britse pragmatisme” hard nodig heeft.

Ook wilde hij zich niet binden aan een referendum over een eventuele Britse toetreding tot de Europese munt, “hoe goed me dat op het moment ook zou uitkomen en hoe besluitvaardig dat ook lijkt”.

Hij probeerde de Eurosceptici binnen zijn fractie wel gerust te stellen door te verzekeren dat ze niet voor represailles hoeven te vrezen als hij morgen met grote meerderheid wint. “Mijn doel in deze verkiezingscampagne is om de lucht te klaren. (...) Ik wil een Verenigd Koninkrijk en een verenigde partij. En ik geloof in de politiek van overtuiging.”

Majors leiderschapskansen worden vanavond zwaar op de proef gesteld tijdens een bijeenkomst met de zogeheten '92 groep', een club van Conservatieve Eurosceptische parlementariërs.

Deelnemers spreken al bij voorbaat over “Daniël in het hol van de leeuw”. Ook Majors uitdager, ex-minister John Redwood, zal zijn ideeën over Europa vanavond uiteenzetten voor de invloedrijke '92 groep'.

Weinig parlementariërs durfden afgelopen weekeinde in het openbaar hun steun aan Redwood te betuigen. Maar de ex-minister van Wales verklaarde gisteren voor de BBC dat veel van de parlementsleden nog altijd twijfelen op wie ze zullen stemmen. 'No change, no chance' luidt het motto van zijn campagne: als Major aanblijft, loopt de oppositie volgens Redwood straks weg met de regeringsmacht.