Sportloos zappen is er niet bij

Het wordt lastig zappen voor wie van sport op tv of radio houdt. We werden al zeven dagen bestookt door urenlange tennisverslagen van partijen die niets om het lijf hadden.

En het zal niemand zijn ontgaan dat er thans 188 paar gespierde kuiten over de Franse wegen pedaleren. De Nederlandse inbreng in de Tour is beperkt tot tien renners en geen mens waagt zich aan optimistische voorspellingen. Dat hebben we wel afgeleerd. Niettemin is het mediacircus weer massaal uitgerukt om La Grande Boucle te verslaan. De tv brengt dagelijks een live-verslag van een paar uur, bergetappes zijn zelfs helemaal te zien. Radio Tour is 's middags weer drie uur in de lucht. Met vier opgewonden verslaggevers: een voor de Nederlandse martelgangen bij de bezemwagen, een op de motor, een bij de finish en natuurlijk een voorbij de streep om de naar adem snakkende renners meteen de microfoon onder de neus te duwen. Dat wordt dus smullen, in de auto, thuis of in de fabriek. Journalistieke maatstaven zijn niet aan de orde. De Tour is een monument. Of er nu Nederlandse renners bij betrokken zijn, dat doet er weinig toe. Of de belangstelling nu wel of niet latent aanwezig is evenmin. De Tour in zijn juiste proporties terugbrengen, dat zou vandaag de dag niet meer kunnen. Dat is zeker niet het belang van de sponsors, of van de audio-visuele media die een verbeten concurrentie-strijd uitvechten. Er is grof betaald voor een evenement, dus zullen we het vreten ook. En zo horen we dat Erik Dekker wordt bejubeld als een volksheld als hij een uitzichtloze ontsnappingspoging onderneemt. Tussen het tennis en fiets-geweld maakten we ons al zorgen over het voetbal. Gelukkig heeft de UEFA de intertoto nieuw leven ingeblazen en zagen we Foppe van Heerenveen tussen de cafévoetballers van Wales. Donderdag wordt het pas echt serieus als Veronica het NK voetvolley uitzendt. In Juan Les Pins zien we een flanerende Trustfull als dressman achter de kinderwagen, Blind met emmertje en schepje en Van Hanegem met eega en kroost. De reclameborden zullen niet ontbreken. Sport zal steeds meer andere programma's verdringen. De NOS gaat op zondag tussen twaalf en vijf Grandstand uitzenden, naar Engels voorbeeld. Vrijdag een voorbeschouwing van de voetbalcompetitie, maandag een terugblik. De commerciële stations blijven niet achter. FilmNet start zelfs een sportkanaal. Het kan er allemaal nog wel bij. Zo lang het tegendeel niet is bewezen, wil niemand van verzadiging weten.

    • Erik Oudshoorn