Soedan: Egypte is offensief van plan

KHARTOUM/ KAIRO, 3 JULI. Soedan heeft Egypte er vandaag weer van beschuldigd troepen samen te trekken in het grensgebied van Halaib ter voorbereiding van een offensief om de omstreden driehoek volledig te annexeren. Egyptische regeringsvertegenwoordigers daarentegen hebben de afgelopen dagen hun toon in de onderlinge woordenoorlog na de mislukte aanslag op president Mubarak verzacht. Minister van buitenlandse zaken Amr Moussa zei zaterdag dat militaire actie tegen Soedan “uitgesloten” is. Hij echode daarmee uitspraken van Mubaraks adviseur Osama el-Baz dat Egypte niet gaat oorlog voeren met Soedan, maar “juridische en politieke middelen heeft om te reageren”. Egypte heeft gesuggereerd dat Soedan was betrokken bij de mislukte aanslag op Mubarak.

Soedan beschuldigde tegelijk Eritrea van “voortdurende provocaties” aan hun onderlinge grens. Eritrea heeft in december de diplomatieke relaties met Soedan verbroken. Recenlijk huisvestte het een bijeenkomst van Soedanese oppositiegroepen. (Reuter)