Scharping: coalitie met Groenen model voor landsbestuur

BONN, 3 JULI. SPD-leider Rudolph Scharping heeft de rood-groene coalitie in de deelstaat Noordrijn-Westfalen aangeprezen als een toekomstig model voor de federale regering. Dit weekeinde keurde de regionale partijraad van de SPD de coalitie goed, nadat eerder de Groenen hun goedkeuring aan de combinatie hadden gehecht.

“Een coalitie van sociaal-democraten en Groenen geeft een duidelijk signaal aan het land”, aldus Scharping in een vraaggesprek met het weekblad Welt am Sonntag. Scharping wees er wel op dat de coalitie zich eerst moet bewijzen. Ook de Groenen prezen de coalitie aan als een mogelijk regeringsmodel voor de federale overheid. “Als we het hier kunnen doen”, aldus Michael Vesper, de belangrijkste onderhandelaar van de Groenen tijdens de regeringsvorming, “dan kunnen we het ook op nationaal niveau.”

Bondskanselier Kohl wees er evenwel op dat zijn CDU onlangs de rood-groene coalitie in Frankfurt heeft verslagen. Die overwinning laat, aldus Kohl, zien dat de nieuwe coalitie in Noordrijn-Westfalen gedoemd is te mislukken.

Dankzij hun groeiende populariteit in regionale verkiezingen hebben de Groenen de liberale FDP van de derde plaats verdrongen. De FDP helpt de regering Kohl al sinds 1982 aan een meerderheid.

De nieuwe coalitie werd in de deelstaat zelf onmiddellijk onder vuur genomen door de traditionele SPD-aanhang, die bang is dat het groene geweten van de nieuwe regering ten koste zal gaan van banen in de mijnbouw en de zware industrie. Noordrijn-Westfalen is de dichtstbevolkte deelstaat en omvat het traditionele industriële hart van Duitsland.

De regionale SPD-politici, bijeen in Hagen om over de coalitie te stemmen, werden onthaald op een demonstratie van 5.000 mijnwerkers. De demonstranten droegen spandoeken met de tekst: “Mijnen in het rood - SPD dood!” Johannes Rau, de oude en de nieuwe premier, vond in de ogen van de mijnwerkers nauwelijks genade voor zijn steun aan de coalitie: zij vergeleken hem met Judas. (Reuter, AFP, AP)