Royal Class: reizen zonder oponthoud

DEN HAAG, 3 JULI. Het is nog maar een idee, bezweert men op het ministerie van verkeer en waterstaat, maar een naam is er al wel voor. De 'Royal Class Route', een aparte rijstrook voor bedrijven en personen die ervoor willen betalen. Deze week bericht het kwartaalblad van het ministerie, Profiel Magazine, erover. De 'Royal Class Route' moet een strook worden die parallel loopt aan bestaande snelwegen. Het exclusieve gebruik ervan staat garant voor een reis zonder oponthoud.

Een woordvoerder zei vanmorgen dat behalve de naam, nog niet veel over de 'Royal Class Route' bekend is. Wanneer de rijstrook komt, wat het gebruik ervan kost en of de strook eigenlijk wel te realiseren valt: het moet allemaal nog worden uitgezocht. Zeker is voorlopig alleen dat de 'Royal Class Route' past in een nieuwe filosofie van het ministerie, dat wegen beter worden benut als onderscheid tussen verschillende soorten weggebruikers wordt gemaakt.

In dat licht houdt het ministerie van verkeer en waterstaat zich op dit moment bezig met het vormgeven van aparte rijstroken voor vrachtauto's en lange-afstandsverkeer ('intercity-stroken'), terwijl ook de carpoolwisselstrook nog niet helemaal uit het zicht is verdwenen. Het gebruik van de vluchtstrook bij files, een paar weken geleden aangekondigd, bevindt zich in een vrijwel even experimentele fase als de 'Royal Class Route', aldus de woordvoerder vanmorgen. Na de storm van kritiek die op deze suggestie losbarstte, wordt nu eerst op een rij gezet wat zoal de conseqenties zouden zijn. Pas daarna wordt bekeken waar het eerste experiment plaats kan hebben.