Purcell

Purcell: Harmonia Sacra. Gabrieli Consort & Players o.l.v. Paul McCreesh (Archiv 445 829-2)

De driehonderdste sterfdag van Henry Purcell is door de platenmaatschappijen dit jaar al zo uitbundig herdacht, dat het meeste wat nu nog verschijnt weinig kan toevoegen aan wat er al is. Een uitzondering vormen de Harmonia Sacra die dirigent Paul McCreesh opnam met zijn Gabrieli Consort & Players.

Niet zozeer vanwege het repertoire, want de geestelijke vocale werken van Purcell zijn al wel vaker op cd gezet, maar vanwege de uitvoering. McCreesh kreeg de afgelopen jaren vooral bekendheid door zijn reconstructies van historische muzikale gebeurtenissen, zoals een Vesperdienst in de zeventiende eeuw in Venetië en een kerstviering ten tijde van de Duitse componist Michael Praetorius.

Het bijzondere van deze uitvoeringen is, dat McCreesh weliswaar streeft naar een historisch verantwoorde uitvoering, maar dat dat bij hem nooit leidt tot keurige authentieke, maar gortdroge interpretaties. McCreesh' uitvoeringen hebben altijd iets uitbundigs. Dat geldt ook weer voor deze Harmonia Sacra, die bovendien voortreffelijk zijn opgenomen door het team van Deutsche Grammophon.

De zangers, allen leden van het Gabrieli Consort, zijn ook in de solistische werken uitstekend, helder en zonder dat benepen zangersgeluid in veel oude muziek. De instrumentale begeleiding is bescheiden, maar mooi in balans met de zang. En dat alles in Purcells schitterende composities als O solitude, In guilty night en de Funeral Sentences.

    • Paul Luttikhuis