Pakistaans bewind doet serieuze poging gezag te herstellen; Militaire actie in Karachi

NEW DELHI, 3 JULI. De Pakistaanse autoriteiten hebben het afgelopen weekeinde voor het eerst in maanden een serieuze poging gedaan hun gezag in de stad Karachi te herstellen, nadat daar in de maand juni alleen al zo'n 350 mensen om het leven waren gekomen bij gewelddadigheden. Intussen heeft de voornaamste oppositiepartij in de stad, de Mohajir Qami Movement (MQM), zich bereid verklaard tot besprekingen met de regering.

Paramilitaire troepen belegerden in de wijk Orangi een groep aanhangers van de MQM, die oorspronkelijk uit India afkomstige, Urdu-sprekende moslims vertegenwoordigt. Bij de gevechten in Orangi, een bolwerk van de MQM, kwamen zeker tien mensen om het leven. Overal elders in de stad zijn straten afgezet door de troepen en, om hun tegenstanders de communicatie te bemoeilijken, werden alle mobiele telefoondiensten voor onbepaalde tijd gestaakt. De regering heeft tevens zeker 122 kranten en andere publikaties in Karachi een verschijningsverbod opgelegd. De MQM op haar beurt had voor het tweede achtereenvolgende weekeinde opgeroepen tot een staking, die het openbare leven in de stad goeddeels verlamde.

De regering van premier Benazir Bhutto beschouwt de MQM als de hoofdschuldige voor het geweld in Karachi, dat sinds begin januari aan 958 mensen het leven heeft gekost. De MQM daarentegen verwijt de regering allerlei militante groeperingen, waaronder een splintergroep van de MQM zelf, tegen haar op te stoken, waardoor het voortdurend tot gewapende botsingen komt tussen de verschillende etnische en religieuze groeperingen in de stad, die ruim tien miljoen inwoners telt. Veel slachtoffers, zowel de strijders zelf als gewone burgers, worden eerst zwaar gemarteld en daarna in koelen bloede afgemaakt.

Wellicht mede onder druk van de nieuwe acties van de regering heeft de MQM zich bereid verklaard tot overleg met de regering. Dit zou donderdag kunnen beginnen. Een van de eisen van de MQM is steeds geweest dat haar activisten uit de gevangenis worden vrijgelaten. Ook wil de partij al geruime tijd dat haar leider Altaf Hussain, die in ballingschap in Londen leeft, kan terugkeren zonder dat hij gerechtelijk zal worden vervolgd voor wreedheden waarvan hij is beschuldigd.

Niet bekend