Oppositiepartij wint verkiezingen Thais parlement

BANGKOK, 3 JULI. De parlementsverkiezingen die gisteren in Thailand zijn gehouden, hebben een overwinning opgeleverd voor de oppositie. De Chart Thai partij van voormalig zakenman Banharn Silpa-archa is met 92 van de 391 zetels de grootste partij in het parlement geworden. Verliezer in de race is de Democratische partij van premier Chuan Leekpai, die de tweede partij werd met 86 zetels.

In het vorige parlement, dat 360 zetels telde, bezette de Chart Thai partij 77 zetels en de Democratische partij 79. In Thailand heeft de leider van de grootste partij het recht een regering te vormen. Vanmorgen maakte Banharn (62) een coalitie van zes partijen bekend waarmee hij een regering wil vormen. De zes partijen hebben een meerderheid van 215 zetels in het parlement.

“We zullen direct aan het werk gaan zonder in politieke twisten te vervallen”, zei Banharn na het bekend worden van de verkiezingsuitslag. Voor hij een regering kan vormen moet echter eerst het nieuwe parlement bijeenkomen om de coalitie goed te keuren. Er is nog geen datum voor de eerste zitting van het nieuwe parlement vastgesteld. Maar Banharn zei vanmorgen dat hij nog deze week de samenstelling van de nieuwe regering wil afronden.

Banharn is parlementslid sinds 1976 en heeft in eerdere kabinetten verschillende ministersfuncties vervuld. Sinds vorig jaar is hij leider van de Chart Thai partij, die haar aanhang vooral op het platteland heeft. De partij behaalde geen enkele zetel in de kiesdistricten van de hoofdstad Bangkok, waar tien procent van het electoraat woont. Een van de doelstellingen van Banharn is het overdragen van een deel van de welvaart van de stedelijke gebieden naar het platteland. Boeren in Thailand klagen over de grote aandacht die de regering aan industriële ontwikkeling schenkt, terwijl de opbrengsten die zij voor hun produkten krijgen dalen en er problemen zijn met de irrigatie van de rijstvelden.

Andere doelstellingen van Banharns partij zijn decentralisatie van de overheid,het meer aansprakelijk maken van ambtenaren en het bestrijden van armoe. Op het gebied van de buitenlandse politiek zei Banharn vanmorgen op een persconferentie de relaties binnen de ASEAN, de organisatie van Zuidoostaziatische landen, en met de landen in Indochina een belangrijke plaats te willen geven. Ook wil hij Thailand tot het handelscentrum van Indochina maken. Succesvol beleid van de vorige regering wil hij echter niet wijzigen, zo zei Banharn, zonder er specifiek op in te gaan welk beleid hij bedoelde.

Waarnemers wijzen er op dat er weinig politiek inhoudelijke meningsverschillen tussen de Thaise partijen zijn. De partijen op de derde en vierde plaats in de verkiezinguitslag hadden voor de verkiezingen aangekondigd zowel met de Democratische Partij van premier Chuan als met de Chart Thai partij een coalitie aan te willen gaan.

De krant The Nation zei vanmorgen in een commentaar dat de nabije toekomst van Thailand onzeker is. “Het is niet overdreven om te stellen dat er zorgen zijn binnen de zakenwereld en de diplomatieke wereld over een regering geleid door de Chart Thai. De partij heeft geen volwassen basis en haar geschiedenis is niet noemenswaardig”, aldus de krant. De koersen op de beurs in Bangkok zakten vanmorgen na het bekend worden van de uitslag, maar Banharn zag geen verband met zijn overwinning. “Er zijn veel manieren om beurskoersen te manipuleren”, aldus Banharn.

De verkiezingen waren noodzakelijk omdat premier Chuan op 19 mei het parlement ontbond wegens een schandaal over landhervormingen. Land bestemd voor kleine boeren zou in handen gekomen zijn van rijke grondbezitters. Zonder een motie van wantrouwen tegen zijn regering af te wachten besloot Chuan het parlement te ontbinden.

Verliezend premier Chuan zei vanmorgen in een reactie: “Het ziet er naar uit dat er genoeg steun is voor een coalitie en dat is goed voor de democratie.” Chuan was premier sinds 1992 toen zijn Democratische Partij, de oudste partij van het land, de verkiezingen won. Chuan nam, na bloedige demonstraties, de regering over van de militairen, die in 1991 met een staatsgreep aan de macht waren gekomen. Het leger heeft zich bij de verkiezingen van gisteren bewust afzijdig gehouden. (Reuter, AP)