Op dienstreis liggen kosten exact vast

Nederland heeft een groot buitenland. Het was in de vijftiger jaren voor het tweede kabinet-Drees reden met twee ministers van buitenlandse zaken te opereren (de partijloze Jan Willem Beijen en de KVP'er Joseph Luns). Die gekte was van korte duur, na vier jaar functioneerde het Koninkrijk der Nederlanden weer met één minister van buitenlandse zaken.

Maar meer nog dan voor ministers is het buitenland omvangrijk voor de ambtenarij. Nederland heeft niet één, maar vele missies in de wereld. Neem de handel (economische zaken en landbouw) of de moraal (ontwikkelingssamenwerking). Neem ook de misdaad (justitie en buitenlandse zaken) danwel het milieu ( vrom en verkeer en waterstaat): altijd is er wel ergens op de wereld een klus te verrichten. Dus zwermen er vanuit Den Haag voortdurend vele ambtenaren uit om een dienstreis te maken.

Bij ambtenaren horen regels, ook als ze naar het buitenland gaan. Hoe duur mag een reis zijn, hoe luxueus het hotel en hoe copieus de maaltijd? Het ligt alllemaal vast in het Reisbesluit buitenland. En omdat kosten fluctueren, worden de tarieven iedere vier maanden bijgesteld: in een tarieflijst logies en overige kosten buitenlandse dienstreizen.

Wat mag een reis de ambtenaar kosten? Naar Amerikaans Samoa 60 dollar per dag voor logies en 36 dollar voor de overige kosten. Barbuda is goedkoper (41 dollar voor logies), de Comoren zijn weer flink duurder (163 dollar), maar nog niks vergeleken met de Kaaimaneilanden (226 dollar). Mocht de missie niet in zonnige oorden worden verricht, en moet de ambtenaar voor het meer serieuze werk op pad dan is Kabul met 27 dollar spotgoedkoop, Beiroet met 161 dollar zeer aan de prijs, maar nog altijd voordeliger dan Hanoi (180 dollar).

Hoe komen die tarieven tot stand? Reizen er regimenten controle-ambtenaren vanuit Den Haag over de hele wereld om als de Frits Boms van de overheid hotelkamers en restaurant te screenen? De werkelijkheid is minder exotisch: de Nederlandse overheid neemt de gegevens eenvoudigweg over van de Verenigde Naties. (KvdM)

    • Kees Versteegh