Neil Young

Neil Young: Mirror Ball (Reprise/Warner 9362 45934-2)

Het zou de werkelijkheid geweld aandoen om te stellen dat Neil Young (49) tot de grote muziekvernieuwers behoort. Afgezien van de merkwaardige uitstapjes met synthesizers, blues- en countrymuziek die hij zich veroorloofde, klinken zijn elektrische rockplaten al 25 jaar min of meer hetzelfde. Everybody Knows This Is Nowhere, zijn debuut met begeleidingsgroep Crazy Horse uit 1969, is nog altijd onovertroffen in de rommelige trefzekerheid waarmee Young zijn hartverscheurende teksten omlijstte.

Als er op de nieuwe cd Mirror Ball sprake is van vers bloed, dan komt het door de gelegenheidscombinatie met de betrekkelijk jonge muzikanten van de groep Pearl Jam. Over de hele linie klinkt de muziek wat subtieler dan dezelfde nummers zouden klinken met Crazy Horse, een gezelschap dat vooral uitblinkt in stampen en beuken. Nadat Youngs voorlaatste cd Sleeps With Angels werd oversluierd door Weltschmertz om de dood van Kurt Cobain, staat Mirror Ball in het teken van de nostalgie. De spiegelbal uit concertzaal The Fillmore in San Francisco roept herinneringen op aan hippies en concerten van Led Zeppelin, terwijl songs als Peace and love en Throw your hatred down de idealen van de sixties terughalen.

Afwijkend van de rest zijn het Pogues-achtige, maar wel degelijk door elektrische gitaar gedomineerde zeemanslied Song X en een tweetal korte nummers waarin Young zichzelf begeleidt op het harmonium. Eén ervan heeft misschien wel de eerlijkste tekst die de meest introspectieve van alle singer/songwriters ooit aan zijn luisteraars toevertrouwde: 'Can't forget what happenened yesterday / though my friends say don't look back / I can feel it coming through me like an echo / like a photograph.'

Met Mirror Ball grijpt hij regelmatig terug op zijn muzikaal verleden, maar het zijn de kleine variaties op bekende thema's die de muziek de moeite waard maken. Het is een genoegen om te constateren dat de charmant onbeholpen sologitarist Neil Young nog altijd klinkt 'als een bromvlieg in een puntzak,' om met Jan Akkerman te spreken.

    • Jan Vollaard