Mari Boine

Mari Boine: Leahkastin/Unfolding (Verve World 523889-2) Distr. Polygram

De Noorse zangeres Mari Boine (Persen) ontdekte rond haar twintigste haar Laplandse roots, verdiepte zich in taal en cultuur en presenteerde zich in '89 met Gula Gula op Peter Gabriels label Real World. Op haar nieuwe cd Leahkastin zet ze de daarop ingeslagen weg voort met folkbeat die door zijn directheid en kracht doet denken aan het beste van het legendarische Fairport Convention. Zoals die band de hoes van Liege & Lief uit '69 opsierde met historische prenten, zo bevat het inlegboekje van deze cd antropologische kiekjes met onderschriften als: 'Lapps, carefree and happy' en 'Lapp Women, patient by nature', etc.

Dat moet wel ironisch zijn bedoeld want Boine streeft overduidelijk niet naar de 'onbedorvenheid' van toen, noch naar 'puur' Lapse volksmuziek. Dat blijkt uit het instrumentarium, dat naast viool en gitaar ook Afrikaanse djembe, Arabische darboeka en Indiaanse fluiten omvat, maar sterker nog uit de manier van spelen. De violist kent zijn swingende Jean-Luc Ponty, de bassist stuwt soms lekker 'funky' en de gitarist speelt in Vuolgge mu mielde Bassivárrái (Volg me naar de heilige Berg) een heavy metal-achtige solo.

Het meest overtuigt echter het open en gespierde geluid van Mari Boine zelf, die, aansluitend op het antropologen-jargon, zichzelf als 'one of the rugged Lapp-girl types' typeert. Dat ze ook de weidse jodel beheerst, spreekt dus vanzelf, Lapland is een enorme lap land met maar weinig naaste buren.

    • Frans van Leeuwen