...maar weet nog van geen wijken

Vorige week presenteerden De Korte en Van Rey een aangepaste versie van hun initiatiefvoorstel. In zijn reactie maakte Van der Ploeg korte metten met het VVD-initiatief. “Het heeft negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid.” De Korte was wanhopig. “Hij heeft het niet eens gelezen. Jos en ik creëren juist werkgelegenheid, weliswaar op de lange termijn, maar toch.”

Ook bij de PvdA-fractie was men verbaasd. Het feit dat het duo Van Zijl/Vliegenthart urenlange gesprekken had gevoerd met het duo De Korte/Van Rey imponeerde Van der Ploeg niet. “Ik ben financieel woordvoerder, inclusief belasting.”

Van Zijl maakte duidelijk dat Van der Ploeg in dit geval de woordvoerder was van een éénmansfractie. De Korte haalde opgelucht adem, want hij zag op de valreep van zijn politieke carrière zijn wens van een initiatiefwet in rook opgaan. Van Zijl onderstreepte dat de droom van De Korte nog niet over hoeft te zijn. Het voorstel moet nog wel wat geamendeerd worden, maar paars wil het fiscaal voordeel van de kostwinner afschaffen.

In augustus heeft De Korte nog een week de tijd, daarna verlaat hij de Kamer en wordt hij bankier bij de Europese Investeringsbank. “Ik ga in het reces nog wat knutselen”, zegt De Korte “en probeer er een echt paars voorstel van te maken, dus met de handtekening van een PvdA en een D66-collega”. Rick van der Ploeg? De VVD'er trekt een brede grijns. “Rick is creatief genoeg om zelf iets te bedenken.” (CB)

    • Kees Versteegh