Leger Argentinië: adoptie na doden van moeders in cel

BUENOS AIRES, 3 JULI. Het Argentijnse leger heeft tijdens de militaire dictatuur (1976-'83) kinderen van gedetineerde vrouwen die in militaire gevangenissen werden geboren ter adoptie gegeven aan kinderloze officieren en de moeders na de bevalling vermoord. Dat heeft een voormalige sergeant uit het Argentijnse leger, Pedro Pablo Caraballo, verklaard tegenover een groep advocaten. Zijn verklaring is gepubliceerd in de progressieve krant Pagina/12. Caraballo zei leiding gegeven te hebben aan dergelijke praktijken op de grote legerbasis Campo de Mayo ten noordwesten van Buenos Aires - tevens een van de belangrijkste detentiecentra. Volgens hem bestond een speciale lijst van kinderloze officieren. De kinderen kregen valse geboortebewijzen.

Het is voor het eerst dat een militair deze praktijken bevestigt, waarvan het bestaan algemeen werd vermoed. Volgens de Moeders van de Plaza de Mayo, waarin nabestaanden van slachtoffers uit de militaire dictatuur zijn verenigd, zijn zeker 500 kinderen van 'verdwenen' politieke gevangenen illegaal geadopteerd. Daarvan zeggen zij 56 te hebben gelokaliseerd. Onderzoeksjournalisten hebben enkele gevallen van illegale adoptie aan het licht gebracht; in 1985 werd de film La Historia oficial over hetzelfde onderwerp uitgebracht. Caraballo's bekentenis komt nadat enkele andere officieren en onderofficieren soortgelijke gruwelen hebben bekend. Leger, marine en luchtmacht hebben openlijk spijt betuigd voor de 'vuile oorlog'.

Caraballo zei “twee of drie gevallen” te hebben meegemaakt. Een andere vrouw werd volgens de sergeant voor de bevalling gedood “omdat zij erg lelijk was, en omdat men zei dat haar kind ook erg lelijk zou zijn”. Caraballo zei dat de gevangenen werden gedood door ze te “laten vliegen”. Daarmee werden algemeen de vluchten aangeduid waarbij politieke gevangenen door het leger vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid, na verdoofd te zijn. (AFP)