Japan geplaagd door nieuwe gasincidenten

TOKIO, 3 JUNI. Gassen in een warenhuis in Yokohama hebben vanmorgen om halftwaalf lokale tijd opnieuw voor onrust gezorgd in Japan. Zes mensen zijn in het ziekenhuis behandeld na klachten over een “brandend gevoel in de keel”. De slachtoffers zeiden een geur van 'brandend vinyl' in het warenhuis te hebben waargenomen. Na een korte behandeling konden allen naar huis terugkeren.

Dit is het tweede incident in Yokohama binnen twee dagen. Gisteren werden 36 mensen met gelijkluidende klachten in het ziekenhuis behandeld na “schadelijke gassen” te hebben ingeademd in een metrostation in Yokohama. De Japanse politie heeft in beide gevallen nog geen oorzaak van de gassen kunnen vinden.

Yokohama ligt dertig kilometer ten zuidwesten van Tokio waar in maart 12 mensen omkwamen na een aanslag met zenuwgas. Sinds deze aanslag is Japan geplaagd door een serie van incidenten met gassen. De politie heeft tot dusver nimmer een aanleiding of oorzaak van de incidenten kunnen vinden.

Enerzijds wordt door de politie rekening gehouden met wraakacties van leden van de sekte Aum Shinrikyo, waarvan de leiders zijn aangeklaagd voor moord in verband met de aanslag in Tokio, anderzijds is er ook de mogelijkheid dat de incidenten veroorzaakt worden door personen die uit 'baldadigheid' de onrust bij het publiek willen aanwakkeren.

De inwoners van Tokio werden vanmorgen opgeschrikt door een aardbeving van 5,6 op de Schaal van Richter. De aardbeving had plaats om 8.53 lokale tijd. De elektriciteit van de hogesnelheidstrein Shinkansen werd door de schok automatisch afgesloten. Na controle kon de treindienst na een uur worden hervat. Tot dusver is er geen melding van slachtoffers, wel is er sprake van lichte schade aan gebouwen. (Reuter, AP)