Israel en PLO missen streefdatum

TEL AVIV, 3 JULI. Israel en de Palestijnen zijn er niet in geslaagd de streefdatum van 1 juli te halen voor de belangrijke uitbreiding van de Palestijnse bestuursbevoegdheden naar de door Israel bezette Westelijke Jordaanoever. Een meer dan acht uur durende onderhoud tussen de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, liep gisterochtend vroeg vast op de veiligheidsproblematiek.

Hoogstwaarschijnlijk zullen beide leiders elkaar binnen 48 uur opnieuw ontmoeten om uit de impasse te komen en de weg vrij te maken voor verkiezingen voor de Palestijnse bestuursraad in de herfst. De VS hebben de partijen, die zorgvuldig vermijden over een “crisis” te spreken, voorgesteld op 17 juli een akkoord feestelijk in Washington te tekenen.

Het Israelisch-Palestijnse overleg zit vast op de Israelische weigering de Palestijnse politie bevoegdheden te geven buiten de vier steden op de Westelijke Jordaanoever die volgens plan in eerste instantie door het Israelische leger zullen worden ontruimd.

Wegens het mislukken van het onderhoud Arafat-Peres hebben circa 3.000 Palestijnse gevangenen hun vrijdag onderbroken hongerstaking hervat en houden de solidariteitsdemonstraties voor de Palestijnse gevangenen op verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever aan.

Het afgelopen weekeinde werd een Palestijnse jongen die op het punt zou hebben gestaan een Israelische soldaat in Hebron met een mes te steken door Israelische soldaten doodgeschoten.