Hoechst schrapt 8000 banen in divisie farmacie

ROTTERDAM, 3 JULI. Het Duitse chemieconcern Hoechst gaat snijden in het personeelsbestand van zijn farmaciedivisie. Tot eind 1997 verdwijnen daar ongeveer 8000 banen.

Hoechst wil met de reorganisatie jaarlijks een miljard mark besparen op de arbeidskosten. Voor de Nederlandse dochteronderneming Hoechst-Roussel heeft de reorganisatie geen gevolgen. De banenvermindering heeft plaats zonder gedwongen ontslagen. De directie van Hoechst verwacht dat in Duitland 1.400 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Hoe de vermindering over de diverse vestigingen is verdeeld, is nog niet duidelijk.

Op het ogenblik werken er in de farmadivisie van Hoechst 42.500 mensen, 33.000 bij Hoechst Duitsland en buitenlandse dochterondernemingen en 9.500 bij Marion Merrill Dow. Deze Amerikaanse onderneming kwam onlangs voor 7,1 miljard dollar in handen van Roussel-Uclaf een Franse dochteronderneming van het Duitse chemieconcern.

De farmadivisies van Hoechst en Rousel in Nederland zijn per 1 juni samengegaan onder de naam Hoechst-Rousel BV. Directeur Douglas Jayne van Hoechst-Rousel verwacht niet dat de reorganisatie voor de Nederlandse vestiging consequenties heeft. “Wij hebben juist een reorganisatie achter de rug. De plannen van Hoechst-Duitsland zijn vooral gericht op produktie-activiteiten.” De nieuwe vestiging van Hoechst Rousel in Hoevelaken is alleen actief op het gebied van marketing, verkoop en onderzoek en ontwikkeling van medische produkten, zegt Jayne. Hoechst-Rousell is betrokken bij de ontwikkeling van onder meer antibiotica, insuline en hormonen. Bij de Nederlandse vestiging werken 140 mensen.

De aankondiging van Hoechst komt op een moment dat veel bedrijven in Duitsland kosten moeten besparen. De hoge koers van de mark en de hoge personeelskosten in dwingen ondernemingen arbeidsplaatsen te schrappen, de produktie naar het buitenland te verplaatsen en binnenlandse investeringen terug te schroeven.