'Het boerenbestaan is niet echt makkelijk'

Tweeëneenhalf jaar geleden ben ik m'n eigen kaas gaan maken: Benthemmer, een boerenkaas bereid uit rauwe melk met een heel specifieke, eigen smaak. Omdat daar vraag naar is. Op het logo staat een schaatser afgebeeld. Toch een beetje mijn handelsmerk. Binnenkort laten we ook een wijn met hetzelfde logo bottelen: Klûnwijn, als een woordspeling op de Glühwein. 's Zomers is het razend druk. Van trainen of aftrainen komt niet veel. Geen tijd, weet je. Toeristen rijden af en aan. Overdag verzorg ik rondleidingen en geef ik tekst en uitleg bij het hoe en wat over de kaasmakerij. Daarnaast hebben we een winkel waar onze produkten verkocht worden en niet te vergeten de veehouderij. 's Ochtends voor dag en voor dauw kruip ik vanuit m'n bed zo onder de koeien. Zonder eerst te eten overigens, net als toendertijd bij de start van de Elfstedentocht. Dan kreeg ik door de zenuwen geen hap door m'n keel.

Natuurlijk profiteer ik van het feit dat ik nog steeds een beetje als een zogenaamde 'Bekende Nederlander' door het leven ga. Maar mag ik misschien? Of moet ik me soms gaan verschuilen? Als boer kan dat niet. Dan zijn we binnen de korste keren failliet. Bovendien verwachten de klanten het nodige van mij als 'Bekende Nederlander'. Zodra de kwaliteit maar even iets minder is, keert de bekendheid ook weer net zo hard tegen je.

Topsport is een aaneenschakeling van frustraties. Je verliest meer dan dat je wint. Zo simpel is het. Maar mensen onthouden alleen de overwinningen, niet de tegenslagen. Kijk maar naar Ellen van Langen en Erik Breukink. In het boerenbedrijf is het precies hetzelfde. Je moet willen en over veel doorzettingsvermogen beschikken, anders red je het niet. Zeker niet met al die overheidsregels van tegenwoordig. Want het boerenbestaan in Nederland is niet echt makkelijk.

Weet je waar ik wel eens moe van word? Al die toeristen die hier komen en doodleuk zeggen dat ik zonder die twee overwinningen dit bedrijf nooit van de grond zou hebben gekregen. Alsof ik het allemaal cadeau heb gehad. Van de Elfstedentocht word je echt niet rijk. Geloof dat nou maar. Als je niks onderneemt, gebeurt d'r ook niks. Ook dat is een bekend verschijnsel binnen de sport.

Helemaal gestopt met schaatsen ben ik eigenlijk nog steeds niet. Zodra de winter aanbreekt en er natuurijs ligt, word ik helemaal gek. Dan kriebelt 't. Maar de sport is nu ondergeschikt aan het boerenbedrijf.

    • Mark Hoogstad